Maryla Musidłowska

Sałatka makaronowa ze szpinakiem i kiełbaskami marquez


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 8186

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g listków młodego szpinaku

400 g kiełbasek marquez albo ostrych frankfurterek

80 g pestek dyni

100 ml wermutu Martini Rosso

400 g makaronu duże świdry

Na sos:

4 lub 5 łyżek oleju lnianego

1,5 łyżki octu z czerwonego wina

1 łyżka wermutu Martini Rosso

2 szalotki

łyżka musztardy dijońskiej

1 duży ząbek czosnku

pół łyżeczki cukru

ćwierć łyżeczki soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

garść posiekanego świeżego estragonu lub tymianku

Przygotowanie:

Umyj i osusz szpinak. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Włóż kiełbaski i pestki dyni do naczynia do zapiekania, zalej je kieliszkiem wermutu Martini Rosso. Włóż odkryte naczynie do piekarnika nastawionego na 180 stopni C. Po 10 minutach włącz funkcję „grill” i opiekaj kiełbaski jeszcze 5 minut.

Przygotuj sos:
Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do dużej miski, w której podasz sałatkę. Wciśnij czosnek. Dołóż łyżkę musztardy dijońskiej. Wlej po łyżce octu z czerwonego wina i wermutu. Wsyp sól, cukier, pieprz do smaku i wymieszaj. Wlej olej - najpierw kilka kropel, wymieszaj, potem wlej resztę oleju i mieszaj do uzyskania emulsji. Do sosu wrzuć porwany szpinak, wymieszaj. Wrzuć makaron do wrzątku. Ugotuj al dente i odcedź. Wrzuć go do miski ze szpinakiem i wymieszaj. Przed podaniem dodaj gorące kiełbaski, pestki dyni i obsyp ziołami. Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle z sosem serowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#graziab

09.06.2011 11:59


Warszawa

CYTUJ

W przypadku Polski niestety trzeba zastąpić, chyba, że ktoś wie gdzie je można kupić w Warszawie? pozdr.

spicysweet

postów: 14

03.06.2011 23:14

CYTUJ

Merguez mozna zastapic...
Dawno tak wielkiej glupoty nie czytalem.

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.06.2011 23:14

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.