Ainsley Harriot

Ryba z grilla po tajsku


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Ryba z grilla po tajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oczyszczona ryba w całości (nadaje się każda ryba morska o białym

zwartym mięsie i delikatnym smaku — czyli niezbyt tłusta)

o wadze 300-400 g

limonka

3 ząbki czosnku

pęczek dymki

łyżka czerwonej tajskiej pasty curry

kilka łyżek mleka kokosowego

szczypta soli

liść palmowy lub gruba folia aluminiowa

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać pastę curry z mlekiem kokosowym. W skórze ryby porobić nożem dość głębokie, ukośne nacięcia co 1-1,5 cm. Natrzeć rybę od środka pastą z mlekiem kokosowym, powciskać pastę w nacięcia, a resztą posmarować całą rybę. Ułożyć rybę na folii (lub na liściu bananowca, o ile ktoś hoduje je w przydomowym ogródku...). W nacięcia powkładać cieniutkie plasterki limonki. Posypać dymką i plasterkami czosnku. Zawinąć w folię lub liść i piec na średnio rozgrzanych węglach na grillu (lub w średnio gorącym piekarniku). W połowie tego czasu obrócić paczuszkę na drugą stronę.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Siekany śledź w aromacie gryki pod kołderką z bryndzy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.