Marieta  Marecka

Rosół czosnkowy z grzankami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Rosół czosnkowy z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zupa:

2 udka z kurczaka (ok. 400-450 g)

1 ½ marchewki ok. 200 g

1 pietruszka ok. 150 g

kawałek selera ok. 80 g

sól

pieprz

2 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

6-8 ząbków czosnku

1 łyżeczka majeranku

duża szczypta kminku

2 łyżki masła

1 jajo

½ szklanki śmietany (ok. 120 ml)

 

Do podania:

grzanki z czerstwego pieczywa

starty ser ok. 1/3 szklanki

oliwa

suszone oregano

nać pietruszki do posypania

 

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy udka kurczaka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 1 godziny na małym gazie, w trakcie ściągamy szumowiny.
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i wkładamy w całości do gotujących się udek z kurczaka. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Czosnek przeciskamy przez praskę, w drugim garnku rozgrzewamy masło i na jeszcze zimne wkładamy czosnek (1 ząbek można zostawić na później, żeby tuż przed podaniem podkręcić i wzmocnić smak czosnkowy zupy).
Podsmażany czosnek zalewamy połową ugotowanego bulionu, dodajemy sól, pieprz, majeranek i kminek. Przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut na małym gazie.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Czerstwe pieczywo kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i obsypujemy startym serem. Dokładnie mieszamy, wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na ok. 8-10 minut, aż się przyrumienią.
Jajko łączymy dokładnie ze śmietaną, powoli wlewamy masę do gorącej zupy, w trakcie miksując całość blenderem. Wyłączamy gaz i ew. doprawiamy np. świeżo przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Zupę serwujemy z grzankami, posypujemy startym serem i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Muesli z płatkami jaglanymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.