David Gaboriaud

Polędwiczka wieprzowa z kurkami i puree z zielonego groszku


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 331

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

500 g kurek (oczyszczonych)

400 g groszku zielonego (poza sezonem używaj mrożonego)

100 g masła

drobno posiekany szczypiorek

50 ml koniaku

2 łyżki świeżych płatków nagietka do ozdoby

sól

pieprz

Przygotowanie:

Puree z zielonego groszku: gotuj groszek przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Za pomocą tłuczka zrób puree. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj 40 g masła. Wymieszaj i odstaw.
Podsmaż kurki na patelni, na koniec dodaj 30 g masła, dopraw solą i pieprzem i odstaw.
Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmażaj ją na oleju ryżowym, na średnim ogniu ze wszystkich stron przez około 12-15 minut.
Na koniec wlej koniak, ostrożnie podpal, poczekaj, aż ogień zgaśnie i wrzuć 50 g zimnego masła. Wymieszaj z koniakiem do uzyskania aksamitnego sosu.
Przełóż polędwicę na deskę i pokrój na kawałki o szerokości około 4 cm.
Na talerzu serwuj porcje puree, kawałki polędwicy i kurki. Polej całość sosem z patelni. Posyp płatkami nagietka.

powrót

Podobne przepisy

Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.