Si King

Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

4 drobno posiekane ząbki czosnku

1 posiekana cebula

2 łyżki orzeszków piniowych

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka rodzynek

½ łyżeczki ziela angielskiego w proszku

1 łyżeczka suszonej bazylii

450 g wątróbek z kurczaka

oczyszczonych z błonek i pokrojonych na kawałki

sól i pieprz do smaku

pęczek natki pietruszki

posiekanej

pęczek koperku

posiekanego

340 g długoziarnistego ryżu

850 ml bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


W rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni stopić masło, dodać czosnek i cebulę, smażyć przez kilka minut. Włożyć orzeszki piniowe i rodzynki, smażyć przez 2 minuty. Dodać ziele angielskie, bazylię, włożyć wątróbki i smażyć, aż się podrumienią. Przyprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki i koperek. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Na tłuszcz, pozostały ze smażenia wątróbki wsypać ryż, smażyć, mieszając, przez kilka minut. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy ryż spije cały płyn. Dodać wątróbkę i delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 15 minut. Przegarnąć widelcem, podawać udekorowane szafranem i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Pieczeń Monatowej
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.