Szpinak z pomidorami i ciecierzycą

Szpinak z pomidorami i ciecierzycą
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 1 kg świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy bulgur
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • duża szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki płatków chili (lub więcej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa lub olej
  • 150-200 ml wody
Do podania:
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól
  • płatki chili
  • czarnuszka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej lub oliwę i przesmażamy cebulę, aż zmięknie i się zeszkli, przeciskamy przez praskę czosnek i po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy.

Dodajemy pieprz, płatki chili przesmażamy i dodajemy pokrojone pomidory z puszki lub obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory. Mieszamy dokładnie i smażymy przez kilka minut. Jak całość nieco zgęstnieje, dodajemy partiami szpinak. Mieszając gotujemy ok. 4-5 minut, aż szpinak zmięknie.

Dodajemy ciecierzycę, ugotowaną kaszę bulgur, mieszamy chwilę i dolewamy stopniowo wodę, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy pod przykrycie jeszcze kilka minut.

Jogurt mieszamy z solą i czosnkiem, rozkładamy na talerze gorący szpinak z ciecierzycą i dekorujemy czosnkowym jogurtem, patkami chili i czarnuszką.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA