Tomasz Jakubiak

Pikantny gulasz z żołądków indyczych i grzybów z grillowaną chałką


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby

odsłon: 8585

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1/2 kg ugotowanych żołądków indyczych

4 zielone papryki peperoni

2 czerwone papryki peperoni

3 papryczki chili

3 łodygi selera naciowego

olej rzepakowy do smażenia

6 ząbków czosnku

łodygi kolędry

szklanka bulionu warzywnego

5 łyżek sosu sojowego

3 łyżki octu winnego

łyżka cukru pudru

łyżka mąki ziemniaczanej

chałka

 

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w cienkie plastry. Żołądki oczyść z twardych błon i pokrój je w cieńkie plastry. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zaromatyzuj go ząbkami czosnku. Na patelni przesmaż żołądki i je wyciągnij. Ponownie rozgrzej olej i przesmaż na nim papryke i seler naciowy. Dodaj do warzyw pokrojone korzonki kolędry. Do usmażonych warzyw dodaj żołądki. Dolej bulion, sos sojowy, ocet winny i cukier puder. Sos zagęść mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Chałkę pokrój na kromki i grilluj je na patelni. Na każdej kromce ułóż żołądki z warzywami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Wołowina po burgundzku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

rzviro

postów: 212

10.07.2014 23:18

CYTUJ

Nie wiem, kto to pisał ( ew. edytował ), ale piszemy CIENKE - nie "cieńkie", KOLENDRY - nie "kolędry". Przydałoby się ciut lepsze podejście do naszego języka ( poprawna edycja tekstów mile widziana ......... ) Ps.: Na ten tekst trafiłem zupełnie przypadkowo - nie szukałem specjalnie, bo gdybym wyszukiwał, to pewnie 98% wpisów byłoby do poprawki......

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.