Gieno Mientkiewicz

Pierogi gryczano-pszenne z cukinią i wędzonym serem z Wiżajn


Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 4148

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1/2 szklanki zmielonej na mąkę kaszy gryczanej (jak najmniej palonej)

1/2 szklanki mąki pszennej

woda

sól

 

Z obu mąk, prawie gorącej wody i soli zagnieść dość długo ciasto i odstawić przykryte do odpoczęcia.

Reszta składniki:

1 średnia cukinia

1/2 wędzonego serka z Wiżajn (ok. 25 dag)

1 duży dojrzały pomidor

2 ząbki czosnku

10 dag masła

sól, pieprz

pęczek świeżego majeranku

Przygotowanie:

Cukinię pokroić w drobną kostkę, obsmażyć krótko na 1/3 masła, doprawić solą, odstawić. Po kwadransie zlać sos spod cukinii, dodać ser tak samo pokrojony w kostkę. Wymieszać, doprawiając pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrajać krążki, nadziewać przygotowanym nadzieniem. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Wyłowić i dać im czas na osączenie i wchłonięcie wody.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić nasion. Pokroić w równą elegancką małą kosteczkę.
Na roztopione na patelni pozostałe masło wrzucić pokrojone pomidory i posiekany majeranek, doprawić solą i pieprzem. Na takim sosie podawać gorące pierogi.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.