Tomasz Jakubiak

Pieczony jeleń z kaszą gryczaną i pieczonymi burakami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie: Święta
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 2466

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

karczek z jelenia (2 szt. po 1kg każda)

laska cynamonu

garść rodzynek

1/2 szklanki porto

pieprz

sól

3 szalotki

koper włoski

200 g ugotowanej kaszy gryczanej

2 łyżki miód

5 upieczonych buraków

natka pietruszki

sok z mandarynki

garść suszonej śliwki

pieprz, sól

3 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Kawałki mięsa oczyść z błon. Oprósz pieprzem i solą. Cebulę i selera naciowego pokrój.
Mięso i warzywa włóż do rękawa. Dodaj rodzynki i laskę cynamonu. Wszystkie składniki podlej winem Porto. Rękaw do pieczenia zamknij. Mięso wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 60 -70 stopni przez max. 16 godzin. Buraki pokrój w grube słupki i wrzuć je do miski. Dodaj posiekane śliwki. Dopraw sokiem z mandarynki, oliwą, solą i pieprzem. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotowaną kaszę gryczaną upraż na patelni gdy kasza będzie sucha i sypka dolej do niej miód i dokładnie wymieszaj. Jelenia podawać z pieczonymi burakami i miodową kaszą gryczaną. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.