Tomasz Jakubiak

Pieczone udka gęsie z majerankiem i gruszkami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pieczone udka gęsie z majerankiem i gruszkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 udka gęsie

rękaw do pieczenia

jabłko

3 wędzone gruszki

garść świeżego majeranku

 

Marynata:

łyżka skórki z pomarańczy

łyżka skórki z limonki

ząbek czosnku

łyżeczka grubej soli morskiej

łyżka wędzonej papryki

łyżeczka gorczycy

łyżka octu balsamico

łyżeczka cynamonu

łyżka pikantnego sosu

 

Sos z gruszek:

2 twarde gruszki

łyżka masła

cebula dymka

100 ml soku z limonki

szczypta szafranu

laska wanilii

 

Surówka:

2 jabłka

sok z cytryny

seler naciowy

2 gruszki

papryczka chilli czerwona

papryczka chilli żółta

2 łyżki oleju lnianego

szczypta soli

łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie składniki marynaty i natrzyj nią udka.
Namacerowane udka obsmaż na patelni i włóż je do rękawa. Dodaj kawałki jabłka, wędzone gruszki i majeranek. Udka piecz w rękawie przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Przygotuj sos. Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle. Duś kilka minut, następnie dodaj wanilię, szafran, cebul i sok z limonki. Sos możesz zmiksować na mus, lub podać z patelni.
Idealnym dodatkiem do gęsich udek będzie surówka. Jabłko, gruszkę i seler pokrój w zapałki, dodaj posiekane papryczki, olej, sól i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki wymieszaj.
Pieczone udka gęsie podawaj z gruszkami i surówką. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.