Michael  Smith

(odc.120) omlet z cheddarem, tymiankiem i szczypiorkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.120)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.120) omlet z cheddarem, tymiankiem i szczypiorkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jaja

1 łyżeczka świeżego szczypiorku lub dymki

drobno pokrojonej

1 łyżeczka świeżego tymianku

posiekanego

1/4 szklanki startego cheddara

morska sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Roztrzep jaja ze szczypiorkiem, tymiankiem, cheddarem, solą i pieprzem. Nagrzej 20-cm rondel lub teflonową patelnię do średnio wysokiej temperatury i dodaj oliwę oraz masło. Masło będzie skwierczeć i pienić się. Gdy piana zacznie zanikać, wlewaj mieszankę jajeczną, rozprowadzając ją cienką warstwą na dnie patelni. Obracaj delikatnie patelnią przez parę chwil aż prawie cała masa ulegnie zestaleniu, a następnie pozostaw patelnię w bezruchu, by lekko zbrązowić spód omletu i zestalić jego wierzch. Złóż omlet na pół i zsuń na talerz. Podawaj natychmiast.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.