Michael  Smith

(odc.050) burgery wegetariańskie


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska, Kuchnia japońska

(odc.050) burgery wegetariańskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

4 pieczarki

pokrojone na plasterki

1 szklanka shitake

posiekanych

2 cebule

posiekane

2 ząbki czosnku

drobno posiekane lub zmiażdżone

½ szklanki brązowego ryżu

½ szklanki bulguru

2 szklanki wody

2 łyżki sosu sojowego

1 liść laurowy

2 jajka

1 kostka twardego tofu

2 łyżki pasty miso

1 szklanka bułki tartej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Włóż na patelnię grzyby, cebulę i czosnek. Smaż, aż grzyby puszczą wodę, a cebula zacznie się złocić. Wsyp ryż, bulgur, zalej wodą i dopraw sosem sojowym i liściem laurowym. Przykryj pokrywką i gotuj, aż ryż i bulgur wchłoną całą wilgoć. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż mieszaninę do naczynia malaksera. Dodaj jajka, tofu, pastę miso, bułkę tartą i przyprawy. Zmiel na gładką masę, podziel na 4 porcje i uformuj płaskie burgery. Wstaw je do lodówki, żeby stężały, a następnie usmaż na średnim ogniu, aż się zezłocą (ok. 3 min. z każdej strony).

powrót

Podobne przepisy

Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Nata1

postów: 1

29.06.2011 19:34

CYTUJ

mniam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.