Michael  Smith

(odc.050) burgery wegetariańskie


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska, Kuchnia japońska

(odc.050) burgery wegetariańskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

4 pieczarki

pokrojone na plasterki

1 szklanka shitake

posiekanych

2 cebule

posiekane

2 ząbki czosnku

drobno posiekane lub zmiażdżone

½ szklanki brązowego ryżu

½ szklanki bulguru

2 szklanki wody

2 łyżki sosu sojowego

1 liść laurowy

2 jajka

1 kostka twardego tofu

2 łyżki pasty miso

1 szklanka bułki tartej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Włóż na patelnię grzyby, cebulę i czosnek. Smaż, aż grzyby puszczą wodę, a cebula zacznie się złocić. Wsyp ryż, bulgur, zalej wodą i dopraw sosem sojowym i liściem laurowym. Przykryj pokrywką i gotuj, aż ryż i bulgur wchłoną całą wilgoć. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż mieszaninę do naczynia malaksera. Dodaj jajka, tofu, pastę miso, bułkę tartą i przyprawy. Zmiel na gładką masę, podziel na 4 porcje i uformuj płaskie burgery. Wstaw je do lodówki, żeby stężały, a następnie usmaż na średnim ogniu, aż się zezłocą (ok. 3 min. z każdej strony).

powrót

Podobne przepisy

Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Kawior z bakłażana i orzechów włoskich
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Nata1

postów: 1

29.06.2011 19:34

CYTUJ

mniam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.