Marieta  Marecka

Mazurek kajmakowy z orzechami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 16851

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

320 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

4 łyżeczki cukru pudru

10 łyżek lodowatej wody, najlepiej z kostkami lodu w miseczce

3 żółtka, już rozbite

1,5 łyżeczki dobrej esencji waniliowej

szczypta soli

 

Masa kajmakowo-orzechowa:

2 garście migdałów

2 garście orzechów włoskich

1 garść orzechów nerkowca

300 g śmietanki 36%

12 łyżek cukru trzcinowego Demerara

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, obkładając kawałkami zimnego masła. Dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy całość. Szybko zarabiamy ciasto nożem rozcierając i krojąc całość. Formujemy placek grubości ok. 2 cm i średnicy ok. 10 cm. Zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Cukier trzcinowy wsypujemy do rondelka z grubym dnem i na wolnym ogniu tworzymy karmel. Nie mieszamy łyżką ew. poruszamy lekko rondelkiem, żeby cały cukier się rozpuścił. Dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Trzymając w jednej ręce rózgę, drugą ręka dodajemy po troszku chłodnej śmietanki. Szybko mieszamy i znów dodajemy śmietankę. Nie wlewamy całej na raz bo karmel szybko się ostudzi i nam stężeje tworząc grudki. Sos odstawiamy do przestygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem lub jeśli są nieco starsze podgrzewamy w rondelku z wodą i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Orzechy nerkowca a później obrane migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Kroimy na kawałki.
Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 mm, wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy całość. Przykrywamy pergaminem i wysypujemy nań suchą fasolę lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta. Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez 10 minut. Ściągamy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze przez ok. 15 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu wylewamy na spód sos karmelowy i obsypujemy całość obficie orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Sos karmelowy nie stężeje nam całkowicie, będzie lepiący, lekko ciągnący i… bardzo słodki.


powrót

Podobne przepisy

Pascha naszej mamy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone ciastka serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

agasia.a

postów: 2

29.03.2016 23:50

CYTUJ

uwielbiam mazurki. W tym roku troszkę w innym wydaniu z masą orzechową z kawałkami orzechów helio, kupiłam ją bo nie lubię gładkich konsystencji no i szukałam bezglutenowej masy z czym było ciężko. Mazurek ze stołu znikł w niecałą godzinę. :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.