Marieta  Marecka

Mazurek kajmakowy z orzechami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 17277

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

320 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

4 łyżeczki cukru pudru

10 łyżek lodowatej wody, najlepiej z kostkami lodu w miseczce

3 żółtka, już rozbite

1,5 łyżeczki dobrej esencji waniliowej

szczypta soli

 

Masa kajmakowo-orzechowa:

2 garście migdałów

2 garście orzechów włoskich

1 garść orzechów nerkowca

300 g śmietanki 36%

12 łyżek cukru trzcinowego Demerara

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, obkładając kawałkami zimnego masła. Dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy całość. Szybko zarabiamy ciasto nożem rozcierając i krojąc całość. Formujemy placek grubości ok. 2 cm i średnicy ok. 10 cm. Zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Cukier trzcinowy wsypujemy do rondelka z grubym dnem i na wolnym ogniu tworzymy karmel. Nie mieszamy łyżką ew. poruszamy lekko rondelkiem, żeby cały cukier się rozpuścił. Dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Trzymając w jednej ręce rózgę, drugą ręka dodajemy po troszku chłodnej śmietanki. Szybko mieszamy i znów dodajemy śmietankę. Nie wlewamy całej na raz bo karmel szybko się ostudzi i nam stężeje tworząc grudki. Sos odstawiamy do przestygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem lub jeśli są nieco starsze podgrzewamy w rondelku z wodą i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Orzechy nerkowca a później obrane migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Kroimy na kawałki.
Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 mm, wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy całość. Przykrywamy pergaminem i wysypujemy nań suchą fasolę lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta. Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez 10 minut. Ściągamy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze przez ok. 15 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu wylewamy na spód sos karmelowy i obsypujemy całość obficie orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Sos karmelowy nie stężeje nam całkowicie, będzie lepiący, lekko ciągnący i… bardzo słodki.


powrót

skomentuj przepis

agasia.a

postów: 2

29.03.2016 23:50

CYTUJ

uwielbiam mazurki. W tym roku troszkę w innym wydaniu z masą orzechową z kawałkami orzechów helio, kupiłam ją bo nie lubię gładkich konsystencji no i szukałam bezglutenowej masy z czym było ciężko. Mazurek ze stołu znikł w niecałą godzinę. :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.