Jola Słoma

Kukurydziano-ryżowe placki z pieczarkami


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kukurydziano-ryżowe placki z pieczarkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

25 dag pieczarek

1 szkl. mąki kukurydzianej

1 szkl. mąki ryżowej

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki curry

400-450 ml wody

olej od smażenia

 

 

Przygotowanie:


Mieszamy mąki z przyprawami i dodajemy wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 5 minut żeby składniki ciasta i smaki się połączyły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Smażymy przez kilka minut na złoty kolor z obu stron. Mąka kukurydziana podczas dłuższego smażenia traci gorzkawy smak, a ciasto staje się bardziej chrupiące.

powrót

Podobne przepisy

Marynowane żółtko z lekkim fondue z parmezanu
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Palmiery z serem, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.