Andrzej Polan

Kruchy placek z kiszoną kapustą i ziemniakami


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 3767

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki

200 g masła

1 całe jajko

3 żółtka

szczypta soli

szczypta cukru

kminek mielony

 

Nałożenie:

1 kg kiszonej kapusty

1 kg ziemniaków

200 ml śmietany 36%

masło klarowane do smażenia

kilka suszonych śliwek

2 jabłka szara reneta

2 cebule

bulion warzywny

kminek mielony

sól

pieprz

majeranek

koperek

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego.
Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soi i cukru. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, do wywaru z gotowania kapusty dodajemy 4 łyżki bulionu warzywnego, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki chrzanu śmietankowego, śmietanę i masło. Doprawiamy solą.
Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy białkami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C.
Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek.
Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

09.12.2016 20:45

CYTUJ

W przepisie jest podane info o tym, że należy to tutaj bardzo kruche ciasto posmarować białkiem ale nie napisane po co. Pan Polan uczy dlaczego tak i dlaczego jest to tutaj konieczne. Jak się nie posmaruje tym białklem to się z ciasta może zrobić bajoro.
Pozdrawiam.

post edytowany 6 razy, ostatnio 08.02.2017 14:19

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.