Fenkuł pieczony pod beszamelem

Fenkuł pieczony pod beszamelem
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 średniej wielkości kopry włoskie
  • mleko
  • ok. 3/4 szklanki startego parmezanu
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • masło
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bulwy fenkułu oczyszczamy, ścinając spód i obierając z wierzchnich, twardych i podwiędłych liści. Kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w mleku przez około 15-25 minut, aż lekko zmiękną.

W tym czasie przygotowujemy prosty beszamel. Na maśle przesmażamy mąkę i jak przestanie pachnieć mąką, ale nie zacznie się jeszcze rumienić, wlewamy małym, ale ciągłym strumieniem zimne mleko, całość energicznie mieszamy rózgą lub mieszadłem ze sprężynką, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo startą gałką muszkatołową, podgrzewamy jeszcze około 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Odcedzamy podgotowany fenkuł i układamy go na posmarowanych masłem ramekinach lub w jednym większym naczyniu. Obsypujemy częścią parmezanu, lekko doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy sosem. Wierzch ponownie obsypujemy parmezanem i wstawiamy całość do pieca. Pieczemy, aż ładnie się zrumieni z zewnątrz, potrwa to ok. 30-45 minut. Podajemy posypane listkami tymianku.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA