Lucinda Scala  Quinn

Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska, Kuchnia polska

Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 kotletów ze schabu środkowego

z kością

grubości 2 cm

gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki masła

1 duża cebula

pokrojona w plastry

3 jabłka

pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry

1 szklanka białego wina

piwa

cydru

bulionu drobiowego lub wody

 

 

Przygotowanie:


Usunąć z kotletów nadmiar tłuszczu. Obficie posypać solą i pieprzem. Rozgrzać na dużym ogniu żeliwną patelnię o średnicy 35 cm i wlać olej. (Jeśli mamy mniejszą patelnię, smażymy kotlety partiami.) Położyć kotlety na patelni przyprawioną stroną do dołu i smażyć kilka minut, aż spód się zrumieni. Posypać solą i pieprzem, odwrócić i smażyć do zrumienienia, około 10 minut. Przełożyć na ciepły talerz. Włożyć na patelnię masło. Dodać cebulę i jabłka. Smażyć około 8 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje, a jabłka zmiękną. Wlać piwo lub inny płyn. Ponownie włożyć na patelnię kotlety i podgrzewać, aż całkowicie się usmażą, około 15 minut (zależnie od grubości kotletów). W połowie smażenia odwrócić i przykryć jabłkami z cebulą. Jeśli sos z jabłek i cebuli jest zbyt rzadki, ponownie przełożyć kotlety na ciepły talerz i podgrzewać sos na dużym ogniu do zgęstnienia. Podawać kotlety przykryte porcją jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu, purée ziemniaczanego lub frytek ze słodkich ziemniaków.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.