James  Martin

Koktail z homarców


Przepis z programu James Martin w Bretanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Koktail z homarców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg świeżych homarców

3 żółtka

2 łyżki musztardy Dijon

olej roślinny

1 łyżka ketchupu

odrobina Tabasco

odrobina sosu Worcestershire

odrobina Brandy

sól i czarny pieprz

3 małe sałaty

liście umyty i rozdzelone

1 cytryna pocięta na ćwiartki

szczypta wędzonej papryki

 

 

Przygotowanie:


Gotuj homarce przez 1-2 minuty w dużym garnku gotującej, osolonej wody. Odsącz i ostudź. Obierz i odstaw na bok. By zrobić majonez, wlej biały ocet winny do czystej miski i dodaj żółtka. Zmieszaj razem. Dodaj musztardę i nadal mieszaj. Potem wmieszaj tyle oleju rośllinnego, żeby majonez się zemulgował i zgęstniał. Zmieszaj z ketchupem, Tabasco, sosem Worchester i brandy. Dopraw solą i pieprzem – do smaku. Umieść liście sałaty na czterech talerzach i ułóż na nich homarce. Łyżką nałóż majonez i ozdób ćwiartkami cytryny. Posyp papryką i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.