Tomasz Jakubiak

Karp w sosie piwnym z pieczonymi ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 102

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże filety z karpia ze skórą

cebule

szklanka piwa

łyżka musztardy

olej i masło do smażenia

mąka

sól

pieprz

 

Pieczone ziemniaki:

4 duże ziemniak

½ kostki masła

szklanka gruboziarnista soli morskiej

2 łyżki świeżych posiekanych ziół (pietruszka, rozmaryn, lubczyk)

2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Filety podziel na kawałki. Dopraw solą, pieprzem i obtocz je w mące.
Kawałki karpia przesmaż na maśle skórą do powierzchni patelni. Gdy skóra będzie już złocista, przerzuć karpia na drugą stronę i smaż, co jakiś czas podlewaj masłem. Usmażonego karpia ściągnij z patelni.
Na tej samej patelni przesmaż krążki cebuli. Następnie ułóż skórą do góry usmażone kawałki karpia i całość podlej piwem. Dodaj łyżkę musztardy.
Karpia duś przez 15 minut aż piwo odparuje i powstanie smaczny sos.
Idealnym dodatkiem do ryby będą pieczone ziemniaki z ogniska.
Posiekane zioła wymieszaj ze startym czosnkiem i masłem na jednolitą masę. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i wilgotne natnij w krzyż, a w środku każdego nacięcia umieść porcję masła.
Folię aluminiową porwij na cztery spore kawałki. Na środek każdego kawałka folii wysyp porcję soli i ułóż na niej ziemniaka - sól pomoże wyciągnąć z niego wodę. Każdego ziemniaka dokładnie zawiń w folię i piecz w ognisku około 40 minut. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.