Agnieszka Kręglicka

Jajka w kokilkach


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajka w kokilkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

świeże jajka

masło

cebula pokrojona w kostkę

sól

pieprz

Dodatki:

szynka gotowana

pomidor

śmietana

 

Przygotowanie:

Na maśle przesmaż na złoto cebulę. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.

powrót

Podobne przepisy

Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.