Jajka na twardo w galarecie z estragonem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajka na twardo w galarecie z estragonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 miarki domowego bulionu wołowego (jak najczystszego)

łyżka żelatyny

łyżka koniaku

sól i pieprz

2 jajka

8 listków estragonu

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wlać bulion do rondelka i wsypać żelatynę. Odstawić na 5 minut, żeby zmiękła. Lekko podgrzać, mieszając, żeby się rozpuściła. Zdjąć z gazu i wmieszać koniak. Posolić i popieprzyć. Ostudzić. Nalać cieniutką warstewkę na dno każdej z 4 kokilek. Schłodzić, aż stanie się lepka, ale nie ścięta. Reszty bulionu nie wkładać do lodówki. W tym czasie włożyć jajka do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować bez przykrycia. Zdjąć z gazu, nakryć i odstawić na 8 minut. Spłukać zimną wodą do wystudzenia. Obrać i przekroić wzdłuż na pół. Kiedy galareta w kokilkach lekko zastygnie, ułożyć na niej listki estragonu. Położyć na nich połówki jajka, żółtkiem do dołu. Zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do pełnego zastygnięcia. Wyłożyć jajka w galarecie na talerze, podawać z rukolą i grzaneczkami.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z pietruszką - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlet z ziemniakami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.