Anna Olson

Gnocchi z koziego sera z sosem paprykowym


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z koziego sera z sosem paprykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos paprykowy:

¼ szklanki oliwy

1 szklanka cebuli, pokrojonej na plasterki

2 ½ szklanki czerwonej papryki pokrojonej na plasterki, bez pestek

¾ szklanki wytrawnego białego wina

2 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżego oregano

sól i pieprz



Gnocchi z koziego sera:

450 g koziego twarogu

3 łyżki drobno posiekanej dymki

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny

2 jajka, żółtka oddzielone od białek

½ łyżeczki soli



Przygotowanie

Rozgrzej rondel na średnim ogniu i wlej oliwę. Dodaj cebulę i duś przez 5 min, aż się zeszkli. Dodaj paprykę, przesmaż mieszając przez 3 min, a następnie wlej wino, wsyp tymianek oraz oregano i duś na małym ogniu ok. 10 min pod przykryciem, aż papryka zmięknie. Zdejmij rondel z ognia, zmiel zawartość na gładkie purée, przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku i odstaw na bok.

Wymieszaj kozi twaróg z dymką, natką, skórką z cytryny i żółtkami, aż masa będzie gładka. Ubij białka z solą „na sztywno” i delikatnie wmieszaj do masy serowej w dwóch porcjach.

Zagotuj 4 litry wody i hojnie posól. Kładź łyżeczką ciasto serowe na wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 3 min). Delikatnie wyjmuj kopytka na talerz łyżką durszlakową. Podgrzej sos, nałóż do głębokich talerzy, a na wierzch nakładaj porcje gnocchi i od razu podawaj.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Leniwe kluski z karmelizowanymi pomarańczami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

[email protected]

postów: 5

27.07.2012 16:28

CYTUJ

brak w przepisie ilości mąki

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.