Filety z karpia karmelizowane w miodzie, goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem naleśnikowym

Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8775

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

40 dag filetów z karpia

masło do smażenia

mąka do panierowania

Marynata:

skórka z 1 pomarańczy

olej lniany

4 goździki

1 gwiazdka anyżu

szczypta kminku

1/4 szklanki soku z pomarańczy

Sos piernikowy:

2 szklanki bulionu z karpia

1 cebula

łyżka masła

szklanka wytrawnego czerwonego wina

30 dag piernika lekko podsuszonego

Makaron naleśnikowy:

jajka zielononóżki 2 szt. + 2 żółtka

1/2 szklanki mleka

2 łyżki rozpuszczonego masła

50 ml wody gazowanej

2 szklanki mąki kukurydzianej

3 łyżki masła

wywar z grzybów

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotowanie sosu:
W rondlu na maśle przesmaż cebulę, dodaj wino i zredukuj o 25%. Dodaj bulion i zagotuj. Do całości wkrusz piernik, a gdy się rozpuści zmiksuj na gładki sos. Przetrzyj przez sito.

Przygotowanie makaronu naleśnikowego:
Z jajek, mąki, mleka i rozpuszczonego masła i wody zrób ciasto na naleśniki. Usmażone naleśniki zwijaj w rulon i krój w poprzek jak na makaron, przestudź. Gotowy makaron smaż na maśle z grzybami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie karpia:
Filety dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Delikatnie je natnij.

Przygotowanie marynaty:
Anyż, kminek i goździki rozetrzyj w moździerzu. Otrzyj skórkę z pomarańczy, natrzyj przyprawami rybę i skrop olejem lnianym. Odstaw na 20 minut. Obtocz w mące i przesmaż na maśle. Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.
Filet z karpia podaj na makaronie i obficie polej sosem piernikowym.

powrót

Podobne przepisy

Kompot z suszu
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

rooobercik

postów: 1

09.12.2012 18:09

CYTUJ

fajny przepis, karp a innaczej

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.