Dżem marchewkowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Dżem marchewkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół kilograma obranej marchewki

2 miarki cukru

skórka z cytryny

sok z 2 cytryn

10 pokrojonych migdałów

2 łyżki koniaku

 

Przygotowanie:

Pokroić marchewkę na talarki, wrzucić do rondla i zalać wodą. Ugotować do miękkości, a następnie zmiksować. Wmieszać cukier do piure w rondlu. Dodać skórkę z cytryny oraz sok, zagotować i smażyć na wolnym ogniu, aż stanie się lśniąca i o gęstości dżemu. Zdjąć z gazu, wmieszać migdały i koniak. Wystudzić. Podawać z chlebem z masłem.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kiszone cytryny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Dżem marchewkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.