Deser z kukurydzy

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Deser z kukurydzy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 kolb młodej

białej kukurydzy

1 szklanka żółtej fasolki mung

pozbawionej łupinek

1 szklanka śmietanki kokosowej

4 szklanki mleka kokosowego

150 g cukru

1 łyżka prażonych nasion sezamu

 

 

Przygotowanie:


Kukurydzę obrać z zewnętrznych łusek. Do miski skroić ziarna, używając ostrego noża lub obieraczki do warzyw. Do dużego garnka wlać mleko kokosowe, wsypać fasolkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na średnim ogniu przez 20 minut, aż fasolka zmięknie. Dodać ziarna kukurydzy (wraz z sokiem, który puściły), gotować, mieszając przez 5 minut, aż wszystko zgęstnieje.
Dodać, cukier i śmietankę kokosową, wymieszać. Pogotować kolejne trzy minuty i podawać w miseczkach, posypane prażonym sezamem.

powrót

Podobne przepisy

Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Trufle kawowe
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.