Delikatnie smażony makaron ryżowy w stylu orientalnym z brokułami, kurczakiem, jajkiem i sosem ostrygowym

Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Delikatnie smażony makaron ryżowy w stylu orientalnym z brokułami, kurczakiem, jajkiem i sosem ostrygowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g szerokiego makaronu ryżowego

sól

pieprz do smaku

oliwa z oliwek

olej sezamowy

150 g piersi z kurczaka

1 jajko

50 g świeżych

młodych liści szpinaku

1 świeży nieduży brokuł

100 g świeżego groszku cukrowego

50 g zielonych szparagów

0,5 marchewki

20 g pędów bambusa (konserwowych)

20 g świeżych kiełków sojowych

2 części selera naciowego

3 ząbki czosnku

sos sojowy ciemny do smaku

sos ostrygowy do smaku

1 cytryna

miód do smaku

 

Przygotowanie:

Makaron ryżowy ugotować w wodzie na półtwardo, a następnie zalać go zimną wodą i odstawić na bok.

Przygotować kolejno jarzyny i dodatki:
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, a następnie podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Szpinak umyć i sparzyć w gorącej wodzie. Brokuły wyczyścić, wyciąć małe różyczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Groszek cukrowy umyć i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowy. Szparagi obrać, przekroić na pół i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe.
Marchew i selera pokroić w cienkie paseczki i sparzyć w gorącej wodzie na pół surowe. Czosnek obrać i drobno pokroić. Wykonywać następujące czynności cały czas mocno podgrzewając wok, i mieszając.
Na rozgrzany wok dać oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzać, następnie dodać jajko, i dokładnie je roztrzepać. Do smażonego jajka dodać czosnek, podsmażyć i dodać łyżeczkę miodu. Dodać kilka kropli oleju sezamowego i makaron ryżowy, a następnie całość podsmażyć przez około 2 minuty. Do makaronu dodać wszystkie jarzyny, pędy bambusa, kiełki, kurczaka, a następnie całość doprawić do smaku sosem sojowym, sosem ostrygowym i sokiem z cytryny. Całość podsmażać przez około 5 minut. Gotową potrawę podawać udekorowaną kiełkami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.