Tomasz Deker

Ciasto banoffee


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 960

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

90 g masła

150 g herbatników czekoladowych

30 g zmielonych migdałów

30 g zmielonych orzechów laskowych

puszka gotowej masy toffi

500 ml śmietany kremówki 36 %

4 łyżki prażonych płatków migdałowych

4 łyżki prażonych orzechów ziemnych

3 banany

sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj i wsyp do miski. Dodaj zmielone migdały i orzechy laskowe. Masło rozpuść i wlej do zmiksowanych herbatników i orzechów.
Wyrób ciasto i wyłóż nim tortownicę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w 170 stopniach przez 10 minut.
W mikserze ubij śmietanę kremówkę.
Banany pokrój na plastry i przełóż do miski. Skrop je sokiem z cytryny.
Na upieczony spód wysyp prażone orzechy laskowe. Za pomocą łyżki równomiernie nałóż masę toffi, następnie wyłóż banany i oblej je masą toffi. Na koniec nałóż bitą śmietanę.
Ciasto obsyp prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami czekoladowymi. Deser gotowy!

powrót

Podobne przepisy

Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

35053505

postów: 2

19.01.2017 22:39

CYTUJ

Prosz? o przepis na biszkopt do lodowego tortu z owocami le?nymi.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.