Anna Olson

Ciasteczka owsiane z brązowym masłem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka owsiane z brązowym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 łyżek niesolonego masła

1/3 szklanki jasnobrązowego cukru

1/3 szklanki cukru

1 jajko

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1¾ szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)

½ szklanki mąki zwykłej

¼ szklanki mąki razowej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

1 szklanka drażetek czekoladowych (chocolate chips)

rodzynek

posiekanych orzechów włoskich

wiórków kokosowych – do wyboru

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Roztop masło w rondlu na średnim ogniu, aż zacznie się pienić i zbrązowieje (około 5 minut). Przecedź je przez filtr do kawy i ostudź do temperatury pokojowej. Masło utrzyj z brązowym i zwykłym cukrem oraz jajkiem na gładką masę. Wymieszaj z ekstraktem waniliowym. W osobnej misce połącz płatki owsiane, obie mąki, cynamon, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodaj sypkie składniki do maślanej masy i wymieszaj razem z bakaliami. Nałóż łyżeczką porcje mieszaniny na przygotowaną blachę i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 12 min, aż do zbrązowienia. Wyjmij blachę i po 5 min ostrożnie przełóż ciasteczka na drucianą kratkę, żeby całkiem ostygły.

powrót

Podobne przepisy

Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.