Tomasz Jakubiak

Burgery z bobu


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 151

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg ugotowanego bobu bez skóry

ziemniak

2 ząbki czosnku

cebula

¼ szklanki wody (opcjonalnie)

świeża mięta

sól

pieprz

2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej

bułka tarta

 

Sos jogurtowo-koperkowy:

500 ml gęstego jogurtu

½ pęczka koperku

½ pęczka szczypiorku

sok z ½ limonki

sól

pieprz

 

Dodatki:

pomidor

200 g sera kaszubskiego

5 plastrów długodojrzewającej szynki

3-4 brioszki

 

Przygotowanie:

Bób gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Wystudzony bób zmiksuj razem z kawałkami ziemniaka, cebulą, czosnkiem i odrobiną wody.
Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Masę dopraw solą, pieprzem i świeżo posiekaną miętą.
Wilgotnymi rękoma formuj hamburgery. Obtocz je w bułce tartej i smaż na grillowej patelni. W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
Przygotuj dodatki. Na grillowej patelni grilluj plastry sera, szynki długo dojrzewającej i pomidora oraz bułkę. Złóż burgera.
Na cześć grillowanej bułki nałóż porcję sosu jogurtowego, następnie hamburgera z bobu, porcję grillowanego sera, szynki i pomidora. Całość przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.