Bułki do burgerów

Bułki do burgerów
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 2)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość porcji:
8

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 ½ łyżki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 380 g maki pszennej chlebowej typu 750
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
Ponadto:
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru pudru, dodajemy łyżkę mąki, ok. 100 ml ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. do wyrośnięcia.

Do dzieży miksera wsypujemy pozostała mąkę, cukier, sól, wbijamy jajo, dolewamy resztę mleka i podrośnięty zaczyn. Mieszamy hakiem do połączenia się składników, po czym dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy ok. 8-10 minut. Miskę okrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę i porcjujemy ciasto. Formujemy kulki, zawijając ciasto kilkakrotnie do środka, turlamy kulki, spłaszczamy je na ok. 1 cm placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 45 minut.

Żółtko łączymy z mlekiem, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bułeczki smarujemy jajem, obsypujemy sezamem i pieczemy ok. 15 minut. Studzimy na kratce i serwujemy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA