oglądaj również w


Ludzie co roku marnują zatrważająco wielką ilość jedzenia. Według światowej organizacji żywnościowej FAO jedna trzecia całej żywności produkowanej na świecie trafia do śmieci. Czy istnieje sposób na powstrzymanie tego globalnego marnotrawstwa?

Dziennikarz i aktywista David Gross wyrusza w podróż po Europie, aby sprawdzić, jak wygląda problem marnowania jedzenia w różnych krajach. Na miejscu prowadzący spotyka się z działaczami lokalnych organizacji pozarządowych i pracownikami miejskich służb zajmujących się odpadami, którzy opowiadają mu o bolączkach obowiązujących tam systemów. Wraz z zaprzyjaźnionym kucharzem przygotowuje też specjalne danie złożone tylko z wyrzuconych produktów. W tej niezwykle pouczającej wyprawie towarzyszy mu cały czas jego zasilony wyłącznie zużytym olejem roślinnym wastemobil.

W pierwszym odcinku David odwiedza Austrię, gdzie spotka się z ludźmi z Wiedeńskiego Miejskiego Gospodarowania Odpadami. Gdy dołącza do ich załogi i wyrusza z nimi na ich regularną trasę po mieście, jest zaskoczony ogromną ilością żywności wyrzucanej do kosza. Prowadzący łączy też siły z szefem kuchni Tomkiem Riedererem, z którym wspólnie przygotowuje ucztę opartą na "odpadach", które niespodziewanie znaleziono w lokalnych domach.

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Najbliższe emisje

Zobacz cały program

oglądaj również w

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE