Tom Kerridge


Brytyjski szef kuchni, restaurator i gospodarz programów telewizyjnych. Urodził się w 1973 roku w Salisbury, w Wiltshire.  

Jako 18-latek wiedział już, że chce zostać kucharzem i zaczął się kształcić w tym kierunku. Jednocześnie praktykował w różnych lokalach, zdobywając doświadczenie i pnąc się w zawodowej hierarchii. Pracował jako kucharz w renomowanych restauracjach,  takich jak  Rhodes in the Square i Odettes. W 2001 roku został szefem kuchni w Bellamys Dining Room, a następnie w Great Fosters. Pracował od świtu do nocy, w stresie i pod presją czasu. Po kilku latach postanowił pójść na swoje.

W 2005 roku wraz z żoną, artystką rzeźbiarką, otworzył pub z brytyjskim jedzeniem - The Hand & Flowers w Marlow, w Buckinghamshire. Po roku zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin, a w 2012 – drugą. Tym samym The Hand & Flowers stał się pierwszym pubem w historii, któremu przyznano aż dwie gwiazdki. Zachęceni sukcesem małżonkowie otworzyli w Marlow swój drugi pub – The Coach, który również zdobył gwiazdkę.  Tym samym niewielkie miasteczko w południowo-wschodniej Anglii stało się znane ze swojej wyśmienitej kuchni.

Jako szef kuchni Tom Kerridge był zapraszany do udziału w popularnych programach telewizyjnych, takich jak „Great British Menu”, „MasterChef” i „Saturday Kitchen”. Następnie zrealizował własne serie kulinarne dla BBC – m.in. „How to Lose Weight For Good”, „Top of the Shop”, „Food and Drink”, „Spring Kitchen with Tom Kerridge”. Widzowie Kuchni+ znają go z serii „Tom Kerridge – dania prosto z pubu” i „Tom Kerridge – popisowe dania”.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA