oglądaj również w


Smakowita miniseria o pięciu szefach kuchni z różnych krajów, którzy gotują ekologicznie, zdrowo i smacznie, nie nadwyrężając przy tym zasobów naturalnych ziemi. Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy-ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia.

W Porto-Novo, stolicy Republiki Beninu, powstało w 1985 roku Agrocentrum Songhai. Założył je Nigeryjczyk Godfrey Nzamujo zbulwersowany poziomem rozwoju na kontynencie. Jego celem było przywrócenie godności Afryce. Songhai skupia się na szkoleniu, badaniach i pracy nad zrównoważonym rolnictwem. Propaguje ekologicznie działania w każdej dziedzinie życia, w tym serwowanie lokalnych produktów. Kuchnia tamtego regionu jest egzotyczna i bardzo zróżnicowana. Restauratorzy czerpią inspiracje z Zachodu, ale do gotowania używają produktów charakterystycznych dla swojego rejonu: manioku, okry, różnych gatunków bananów czy papai. Restauracje Songhai słynną z doskonałej, grillowanej wieprzowiny i duszonego kurczaka podawanych z sosami typowymi dla kuchni afrykańskiej.

Hangzhou leży w prowincji Zhejiang we wschodnich Chinach. Jest to jedne z najpiękniejszych i najlepiej zachowanych chińskich miast. Ten rejon Państwa Środka ma bardzo długą tradycję kulturalną a także bogaty, choć kruchy ekosystem. Restauracje w Hangzhou zlokalizowane są w pawilonach mieszczących się w obrębie parków krajobrazowych, tak więc ich goście jedzą w przepięknych ogrodach. W roku 2000 restaurator Dai Jiangjun stworzył w tym miejscu niezwykły lokal. Jego ambicje wykraczają znacznie poza gotowanie dla biznesmenów. Filozofia Dai Jiangjuna opiera się na taoizmie. Według kucharza posiłek ma uzdrowić ciało i duszę oraz zaangażować wszystkie zmysły. Żeby to osiągnąć, potrawy przygotowuje wyłącznie z produktów niezawierających chemii i niemodyfikowanych genetycznie. Oprócz tego dba, by menu było zdrowie, zróżnicowane i tradycyjnie przygotowane. Daj od lat podróżuje po kraju szukając produktów do swojej restauracji. Przy okazji nakłania rolników do uprawy ekologicznej.

Nagrodzona dwoma gwiazdkami Michelina restauracja "Manresa" znajduje się w Los Gatos, w słonecznej Kalifornii. Na zboczu wzgórza, niedaleko od wielkich sekwoi, znajdują się dwa duże ogrody, w których hodowane są warzywa i owoce wykorzystywanie w kuchni "Manresy". David Kinch, właściciel restauracji, jest kimś więcej niż szefem kuchni. Angażuje się w działania ekologiczne na całym świecie, prowadzi badania poszczególnych produktów i podróżuje po świecie poznając lokalne kuchnie. To wszystko sprawia, że w swoim lokalu dokonuje kulinarnych cudów. Filozofia Kincha związana jest ściśle z "poczuciem miejsca", dzięki temu, że serwuje uprawiane wyłącznie przez siebie warzywa i owoce, ma poczucie nawiązywania ze swoimi klientami specjalnej więzi.

Hegia restauracja i pensjonat mieszczące się w uroczym budynku z XVIII wieku znajduje się w Kraju Basków. Ich właścicielem jest Arnaud Gasconne Daguin, dwukrotnie nagrodzony gwiazdką Michelina. Okoliczny klimat sprzyja rolnictwu i ogrodnictwu. Niezależnie od pory roku gleba jest miękka i wilgotna, pozwalająca uprawiać warzywa, zboża i owoce. W okolicy znajdują się liczne hodowle zwierząt i wytwórnie sera. Daguin jest propagatorem ekologicznego trybu życia i nie uznaje w tej kwestii kompromisów. Mięso, które podaje pochodzi z pobliskiej farmy, sery wytwarzane są na końcu drogi, przy której znajduje się Hagia, a owoce morze pochodzą z targu w Bayonne. Daguin gotuje wszystko w niskich temperaturach przez dłuższy czas. Żeby podkreślić naturalny smak produktu, używa tylko cukru, soli lub odrobiny oliwy z oliwek. Ze względu na swój wyjątkowy charakter Hegia przyciąga klientów z całego świata.

Tasmania, wyspa u południowych wybrzeży Australii, to w dużej mierze raj dla roślinności endemicznej. Umiarkowanie chłodny klimat, czysta woda i wspaniałe krajobrazy to cechy charakterystyczne Tasmanii. Birchs Bay to miejscowość znajdująca się pół godziny jazdy na południe od Hobart, stolicy. Tam właśnie mieści się "Pecora", restauracja młodego kucharza Luke'a Burgessa. Jej goście siadają w sali z panoramicznymi oknami, skąd mogą kontemplować przepiękny kanał Entrecasteaux oraz łąki, na których pasą się owce. Luke sam siebie określa jako "łowcę-zbieracza". Ciągle poszukuje nowych smaków, w dokach kupuje świeże ryby, lokalni hodowcy dostarczają mu kurczaki i jagnięcinę a warzywa, których używa w kuchni, pochodzą z najlepszych organicznych upraw w okolicy. Mieszkając na wyspie ma ograniczone możliwości zdobywania produktów, ale inspiruje go to do wymyślania coraz to nowych dań.

PREMIERA: W KAŻDY WTOREK, OD 10 MARCA, 21:00

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Najbliższe emisje

oglądaj również w

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE