Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ żurek

Vega_bw

postów: 6

05.03.2007 13:28

Moja babcia tak robiła: brała mąkę żytnią "na oko", dodawała parę ząbków posiekanego czosnku, trochę soli, odrobinkę cukru, zalewała to przegotowaną wodą i odstawiała na parę dni,żeby mogło "garować". Ja jestem wygodna i kupuję żur w butelce, koniecznie szklanej.
A przepis na cudowny żur jest taki: gotujemy wywar na wędzonce, ewentualnie na wędzonych kościach, dodajemy pęto dobrej cienkiej kiełbaski, parę kawałków białej kiełbasy, pokrojoną włoszczyznę bez kapusty(tak około pęczka), kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy. Po około 30 min. od zagotowania wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki(ilość trudna do ustalenia ze względu na gusta domowników). Kiedy warzywka będą prawie miękkie wyjmujemy nasze cudowne mięsiwa i po lekkim przestygnięciu kroimy wędzonkę w kawałeczki, a kiełbaski w plasterki. Następnie wlewamy żur z butelki i pozwalamy się temu pogotować. Trzeba często mieszać bo się lubi przypalać! Kiedy żurek nam lekko zgęstnieje dodajemy pokrojone mięsko, usiekany czosnek(ilość zgodna z upodobaniami), solimy, pieprzymy do smaku,zaprawiamy kwaśną śmietaną i na koniec
tajemny składnik-majeranek.Odstawiamy z ognia i zależnie od smaku(kiedy mocno kwaśne) dodajemy odrobinkę cukru. Ja podaję to jako samodzielne danie obiadowe. Przyznam szczerze, że jest to hit wszystkich imprez. Znajomi i rodzinka uwielbiają mój żurek. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Smacznego.

jacek1f

postów: 2296

01.03.2007 11:32

a ja zwykle tak..
10 kopiastych łyżek mąki żytniej na 1,5 l wody...
plus parę ziel angielskich, pieprzu, liść laurowy duzy, czosnek - 4-5 ząbków, cebula - pół, i sól). Woda przegotowana i wystudzona.
//

jacek1f

postów: 2296

01.03.2007 11:32

Jak Kurońm rzecze - wychodzi:
Zakwas na żur

30 dag mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia, 500 ml przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku

Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy roztarty czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3 - 4 dni. Po przelaniu do butelki i szczelnym zamknięciu możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Uwaga - za pierwszym razem żur może się nie zakisić. Wtedy po kilku dniach wylewamy zawartość kamiennego naczynia i nie myjąc go wsypujemy do niego ponownie mąkę na żur, dodajemy wszystkie składniki jak za pierwszym razem. Zasada jest taka, że aby żur się dobrze kisił robimy go zawsze w tym samym naczyniu i chociaż brzmi to dziwnie, tego naczynia po kolejnych kiszeniach nie myjemy
////////////// ////////////

gizmo77

postów: 2

27.02.2007 23:26

jak zrobić żur domowy (rozczyn)