Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zupa ze świeżych ogórków.

matka polka

postów: 4

09.06.2009 09:08

wlaściwie masz racje....zapędzilam się z tą kostką :) trochę soli w zupelności wystarczy.

jacek1f

postów: 2296

09.06.2009 07:57

absolutnie wspaniala jest taka zupa!

Pod warunkiem, ze jednak nie uzywasz "narkotykow" kuchennych, czyli polepszacza i oszukiwacza smaku w postaci kostki.... Po co psuc smak delikatnej zupy kostka jakąś?
Nie mozesz zrobić na wloszczyznie prostego, pysznego bulionu, bez gluta i nadmiaru soli?

Polecam, wtedy okazuje sie jak ogorkowa taka moze byc wspaniala i aksamitna...

matka polka

postów: 4

08.06.2009 11:37

Sezon ogórkowy się zaczyna więc warto go wykorzystać. Ta zupa (nie tyko moim zdaniem) jest rewelacyjna: tania , prosta ale najważniejsze... pyszna!
Podam przybliżone ilości dla 4 osób(choć na ogól podwajam ilość skladników):
kg świeżych ogórków
1 cebula
pęczek koperku
troszkę bialego wytrawnego wina
3-4 lyzki kwaśnej śmietany
kostka rosolowa
pieprz
Ogórki obieram i kroję w dość sporą kostkę, cebulę w pólkrążki.Cebulę rumienię na oliwie z dodatkiem malsa Dodaję ogórki, przyprawiam kostką rosolową, pierzem i duszę na wolnym ogniu ok 15-20 minut. Pod koniec duszenia podlewam winem. Ogórki powinny puścić sporo wody choć jeśli chcemy otrzymać więcej plynu można dodać troszkę wody. Potem już tylko zdjąć z ognia dodać śmietanę i posiekany koperek. Smacznego!