Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30163
najnowszy wpis: 15.12.2017 00:32

Mamy 27400 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zupa ze świeżych ogórków.

matka polka

postów: 4

09.06.2009 09:08

wlaściwie masz racje....zapędzilam się z tą kostką :) trochę soli w zupelności wystarczy.

jacek1f

postów: 2296

09.06.2009 07:57

absolutnie wspaniala jest taka zupa!

Pod warunkiem, ze jednak nie uzywasz "narkotykow" kuchennych, czyli polepszacza i oszukiwacza smaku w postaci kostki.... Po co psuc smak delikatnej zupy kostka jakąś?
Nie mozesz zrobić na wloszczyznie prostego, pysznego bulionu, bez gluta i nadmiaru soli?

Polecam, wtedy okazuje sie jak ogorkowa taka moze byc wspaniala i aksamitna...

matka polka

postów: 4

08.06.2009 11:37

Sezon ogórkowy się zaczyna więc warto go wykorzystać. Ta zupa (nie tyko moim zdaniem) jest rewelacyjna: tania , prosta ale najważniejsze... pyszna!
Podam przybliżone ilości dla 4 osób(choć na ogól podwajam ilość skladników):
kg świeżych ogórków
1 cebula
pęczek koperku
troszkę bialego wytrawnego wina
3-4 lyzki kwaśnej śmietany
kostka rosolowa
pieprz
Ogórki obieram i kroję w dość sporą kostkę, cebulę w pólkrążki.Cebulę rumienię na oliwie z dodatkiem malsa Dodaję ogórki, przyprawiam kostką rosolową, pierzem i duszę na wolnym ogniu ok 15-20 minut. Pod koniec duszenia podlewam winem. Ogórki powinny puścić sporo wody choć jeśli chcemy otrzymać więcej plynu można dodać troszkę wody. Potem już tylko zdjąć z ognia dodać śmietanę i posiekany koperek. Smacznego!