Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zupa z dwóch rodzajów selera

slakoz

postów: 4

12.11.2006 12:49

Dużego "bulwiastego" selera obieramy (a wcześniej szorujemy), kroimy w kostkę. Selera naciowego obieramy i siekamy. Dużą cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Cebulę szklimy na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oleju. Dodajemy selery, mieszamy i dusimy 3 - 4 minuty. Dodajemy 1,2 litra bulionu (dla wegetarian - warzywnego, dla pozostałych - drobiowego, może być z kostki). Gotujemy ok. 1 godziny. Odstawiamy na 10 minut z ognia.Zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dodajemy ok. 0, 2 l 18% śmietanki, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Przed podaniem 2 żółtka mieszamy z 2- 3 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej !) zupy, dodajemy do zupy i podgrzewamy ciągle mieszając, nie dopuszczając do zagotowania ok. 4 - 5 min.. Zupę podajemy posypaną siekanymi listkami selera naciowego i grzankami.