Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Designerskie meble >

Witam a co myślicie o takim rozwiązaniu jak inteligentne systemy w domu?...

Alerops, 23.10.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej


Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29964
najnowszy wpis: 23.10.2017 11:20

Mamy 27185 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ zimne sosy do mięsa i warzyw z grilla

caer

postów: 194

06.05.2010 20:29

i chyba majonezu... ta ilość mnie trochę przeraża

malwina

postów: 7

06.05.2010 19:01

Czasem taki robię, oczywiście z przyprawami - świeżo zmielony pieprz i sól obowiązkowo. Sosik jest smaczny ale smak w dużej mierze zależy od brokułów.

caer

postów: 194

22.04.2010 17:20

ten sos nie przemawia do mnie. Ale oczywiscie żeby osadzić trzeba zrobić. Michu? powiedz mi prosze czy język polski to twój ojczysty czy moze jesteś obcokrajowcem?

BeeJay

postów: 51

22.04.2010 12:37

Przepis prosty nie sprawdzony, znaleziony na jednym z forów.
dip brokułowy:
Składniki:
30 dag brokułów,
szklanka majonezu,
2 - 3 ząbki czosnku.
Sposób przyrządzenia:
Brokuły wypłukać, ugotować, osączyć na sitku. Następnie dokładnie zmiksować z czosnkiem i wymieszać z majonezem.

Ewidentnie dodałbym sól, pieprz, sok z cytryny, może odrobinę cukru do gotowania brokułów (choć są miksowane, może nie trzeba).

Michu92

postów: 3

21.04.2010 19:09

Hej
Potzebuje przepis na sos brokułowy..... pomorzecie>>???

caer

postów: 194

17.03.2010 16:57

no i sancocho
troche inna wersja bo z kurczakiem:

Sancocho

4 plantany - albo niedojrzałe banany
2 ziemniaki
2 bataty
4 kawałki juki (nie widziałam w polsce, ale robiłam bez i tez jest dobre)
kurczak+włoszczyzna

w 4 szklankach wody ugotowac kurczaka z włoszczyzną. Do miekkości
Wyjąć włoszczyznę i kurczaka. Obrac mięso z kurczaka, dorzucic z powrotem do rosołu. Dodac porwane na kawałki plantany. Gotowac 10 min. Dodać pokrojone w kostke ziemniaki, bataty i jukę. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Gotowac do miękkości.

podawac posypane kolendrą bądź natką.

caer

postów: 194

17.03.2010 16:46

bardzo fajny sos:) napewno wypróbuje

co do kuchni kanaryjskiej spróbuj zrobić "stare ubranie/kapotę" :) ropa vieja:

bardzo wdzięczne danie. Można zmieniac rodzaje miesa, szczególnie dobre z baraniną.

ropa vieja
2 duże cebule.
pół kg dojrzałych pomidorów - albo z puszki
Równe ilościi gotowanej ciecierzycy i gotowanego mięsa (po pól kilo - trudno mi napisac zawsze robie na oko...)
1 łyżeczka cukru
oliwa
pimenton

na oliwie podsamażyć cebulę, dodać mięso. Podmsazyc chwilę. Dodać ciecierzycę i pomidory (jeśli świeże to oczywiście obrane ze skóry). doprawić solą, cukrem, papryka i pieprzem do smaku. Mozna dodać inne zioła ale w oryginale nie dodaja nawet pimentonu. Tylko sól i cukier.
Dusić jakieś 10-15 min.

Arczi

postów: 89

14.03.2010 17:42

Ooo, no widzę że nie tylko ja czekam na pierwsze odpalanie grilla w tym roku (chociaż, co może dziwne, robiłem już w 2010 zimowego grilla - wywaliło prąd w sylwestra i była to jedyna opcja zjedzenia czegoś ciepłego ;) ). Tak czy inaczej, ja też powoli tęsknię za przygotowaniem dobrego "pieczonego" na świeżym powietrzu, także wszystkie przepisy łykam jak młody pelikan i poproszę o więcej (szczególnie, że podajesz bardzo fachowe rzeczy Caer, dzięki że chce Ci się przepisywać to na forum).

Co do kuchni wysp kanaryjskich, to ja przymierzałem się już kilka razy, ale zawsze w końcu robiłem jakieś inne rzeczy (szkoda, muszę nadrobić zaległości). Mam nawet jakąś małą książkę przywiezioną przez rodziców z wycieczki, to wkrótce może również wpiszę tu coś z tego tematu.

Natomiast co do sosu z pieczonych warzyw, to ja standardowo robię coś takiego (do mięs pieczonych "w greckim stylu"):

Połówki Cebuli / pomidorów / papryki (cebula może być w łupie) opiekamy na grillu aż do częściowego zwęglenia skórki. Łupy zdejmujemy, po czym grubo siekamy warzywa, solimy i wrzucamy do blendera wraz z sokiem z cytryny, czosnkiem i mieszanką suszonych ziół (np. zioła prowansalskie, lub mieszanka skomponowana wedle własnego uznania). Teraz miksujemy zgodnie z preferencjami - można zostawić sporo kawałków, lub zrobić na gładko. Fajnie nadaje się zarówno do mięs, jak i grzanek itp.

Hestia Q-34

postów: 419

09.03.2010 12:27

SOS CHRZANOWY
1 szklanka gestej kwasnej smietany 12%
1 jajko
1/2 szklanki startego swiezego chrzanu
sol,pieprz,sok z cytryny i cukier do smaku
W rondelku roztrzepac dokladnie jajko ze smietana i zagotowac,dodac chrzan,
wymieszac i zestawic z ogniaDoprawiac do smaku,schlodzic.
Z powodzeniem zastapi tez sos tatarski.Jest dobry rowniez na goraco,by uzyskac
odpwiednia konsystencje ,dodac bulion albo biale wino.

caer

postów: 194

09.03.2010 12:12

przepis na ucztę przy grillu:

spryskane lub posmarowane lekko oliwą:

cukinia pokrojona wzdłuż w grube plastry
bakłażan pokrojony wzdłuż w cieńsze plastry
duże pieczarki w całości
ćwiartki cebuli
pomidorki koktailowe
ćwiartki czerwonej papryki
zgrillowane tak żeby zostały jeszcze trochę jędrne

do tego kotlety jagnięce (marynuje je kilka godzin w oliwie, szałwii, liściu laurowy i czosnku - z tym że do tego zestawu marynata jest naprawde słaba). Kładziemy je na grilla na 5-6 minut.

Na stół wielki talerz warzyw, mięso, i miska sosu w roli głównej- ja do tego najczęsciej podaję francuski i ziołowy oraz : talerz z przekrojonymi na pół pomidorami i zabkami czosnku, grillowany chleb, dobra oliwa z oliwek i wino oczywiście :)
Można tez upiec ziemniaki w folii i podać z mojasami :)
Polecam!

post edytowany 1 raz, ostatnio 09.03.2010 12:14

caer

postów: 194

09.03.2010 11:42

oczywiście mojo rojo i mojo verde jest doskonałe do ziemniaków po kanaryjsku (patatas arrugadas- Jose podawal przepis, na "mojas" równiez). Ja te przepisy poznałam na miejscu na Gomerze, pomagałam przygotowywac piknik. Świetna zabawa. Równie dobrze to moga byc pieczone ziemniaki z grilla czy ogniska.
Przepysznie smakuje z grillowanym lub pieczonym mięsem. Szczególnie baraniną.
Ważne tez żeby do każdego z poniższych sosów użyc jak najlepszej aromatycznej oliwy extra vergin.

caer

postów: 194

09.03.2010 11:34

sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, pora sie przygotować :)

Mam w zanadrzu kilka sosów, dzięki którym mozna zrobic prawdziwą grillową ucztę.

Przygotowyjemy na grillu warzywa i mięsa jakie lubimy. Tyle że prawie saute. Warzywa można delikatnie posmarować oliwą, mięso zamarynowac w jakiejś w miarę delikatnej marynacie. U mnie najczęściej tylko oliwa i przeprz. Chodzi o to aby smak był jak najbardziej naturalny.
Do goracych warzyw i mięsa podajemy zimne sosy.
W tym przypadku tylko dla miłośników czosnku :)

mojo verde
3 ząbki czosnku
łyżeczka kuminu (można uprażyć wcześniej na suchej patelni)
szklanka natki kolendry
pół szklanki natki pietruszki
oliwa - ile zabierze, około 3/4 szklanki
ocet - 2-3 łyzki
sól do smaku

mojo rojo
3 ząbki czosnku
łyżeczka kuminu
oliwa
pimenton (lub inna słodka papryka mielona) - 2 łyżeczki
paryka czerwona - szklanka pokrojonej
1 papryczka jalapeno
ocet - 2-3 łyzki
sol do smaku

Najlepiej składniki do mojo ucieramy w moździerzu. W ostateczności można też posiekać i dobrze wymieszać. Jesli przygotwujemy w moździeżu najpierw ucieramy czosnek z solą i kumin potem dodajemy kolendrę (lub paprykę w mojo rojo) i ucieramy dalej dolewając oliwy i octu.

Sos chimichurri:
1 szklanka (taka trochę nawet ubita) natki pietruszki - ja nie siekam, dodaje po prostu całe liście
5 ząbków czosnku (zmiażdzony)
1/4 szklanki octu winnego
1/2 szklanki oliwy
Tabasco/papryczka japaleno/cokolwiek paprykowe byle paliło:-)
Sól, pieprz do smaku

sos francuski
szklanka natki pietruszki
pół szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
pieprz
sól

sos ziołowy
to samo co francuski tyle że zamiast natki pietruszki ulubione świeże zioła:
majeranek, szałwia, macierzanka/tymianek

trzy powyższe najczęściej poprostu siekam i mieszam. Dla wielbicieli czosnu - najlepiej nie miażdzyć ylko naprawdę drobno posiekać.

dla mnie przebojem jest steak i duże kapelusze pieczarek grillowane prawie bez przypraw i dopiero na talerzu polane sosem francuskim.

a jako przekąska: gruba pajda wiejskiego chleba za zakwasie z grilla. Taką gorąca nacieramy ząbkiem czosnku, przekrajamy pomidora, lekko go ściskamy i smarujemy chleb miążem. Skrapiamy oliwą i posypujemy grubą solą morską.
Poezja
Najlepiej na stole postawic talerze z obranymi ząbkami czosnku, połówkami pomidora, dobrą oliwę i sosy
Grillujący dostarcza mięso i warzywa :)
w tym przypadku nieustannie poniewaz to jest poprosty za dobre.
Do tego dobre wino.
u nas króluje od jakiegoś czasu australijski shiraz ale oczywiście rioja czy tempranillo też mi bardzo pasuje.