Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

remont kuchni >

postanowiliśmy z żoną wymienić w końcu meble w kuchni. Zleciliśmy to stolarzowi...

1992Tomasz, 18.12.2017 | czytaj dalej


Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2014, wpisów: 30169
najnowszy wpis: 18.12.2017 12:11

Mamy 27422 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ziemniaki inaczej

caer

postów: 194

22.02.2008 16:20

no to jeszcze po hindusku:-)

ziemniaki upiec - np wg przepisu Jacka:-)
na patelni rozgrzać ghee, wrzucić do niego:

łyżkę cuminu w ziarnach, pół łyżeczki mielonego, łyżkę nasion czarnej cebuli, łyżkę ziaren kolendry, pół łyżeczki kurkumy i garam masali. sól do smaku. Podsmażyć chwilę aż przyprawy zaczną się rumienić. wtedy wucamy na patelnię upieczone ziemniaki i potrząsamy patenią tak żeby przyprawy obtoczyły ziemniaki. I tyle. proste i pyszne
ostatnio widziałam ten przepis w programie Saturday's kitchen ale jak dla mnie za małao tam dodali przypraw...

Marlej

postów: 202

24.03.2007 00:21

A ja robię podobnie jak Jacek " złote ziemniaki " z tym, że przekrojone na połówki lub na ćwiartki jak większe i obgotowuję na wpół twardo w osolonej wodzie, potem po odcedzeniu wrzucam do garnka sporo masła w małych kawałeczkach i mieszam aż się rozpuści, potem do piekarnika na ok 50 min.

Goga

postów: 38

14.03.2007 18:22

4 ziemniaki na głowę, pokroić w kostkę ok.2 cm, wrzucic wrzątek,gotować 3-4min.Odcedzić,wyłożyć na małą blachę,posypać obficie tymiankiem najlepiej świeżym, solą morską,pieprzem. Polać oliwą z oliwek.zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200st. na złoto ok pół godziny. Ważne żeby ziemniaki się nie stykały

jacek1f

postów: 2296

12.03.2007 14:29

dwa rozne polecam:

Złote ziemniaki MOJEJ MAMY
Tak pieczone ziemniaki zaskoczą każdego smakiem i mogą być nie tylko dodatkiem, ale i główną atrakcją posiłku.

po 3 średnie ziemniaki na osobę
masło solone

Nagrzać piekarnik do 200 st.
Ziemniaki obrać, umyć i - najważniejsze - wytrzeć bardzo dokładnie do sucha.
Każdego ziemniaka smarować dokładnie masłem solonym i układać na
blaszce.
Piec 40-50 minut, w połowie pieczenia obrócić ziemniaki.
Powinny być upieczone na złoto i twarde z zewnątrz.
Podawać natychmiast prosto z pieca na stół w misce.
Można podać tylko z masłem i solą, ale mogą też być znakomitym dodatkiem do mięś, ryby pieczonej czy śledzi.

Ziemniaki pieczone w skorupce
Kiedy tęsknimy za ziemniakami z ogniska, to zróbmy tak właśnie...

po 3 średnie ziemniaki na osobę.
pół szklanki mąki
3-4 łyżki soli
2-3 łyżeczki papryki słodkiej

Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Ziemniaki umyć, nie obierać.
Mąkę w miseczce wymieszać z solą. Dodać paprykę.
Umyte, mokre ziemniaki obtaczać dokładnie w mieszance.
Wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godziny