Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ZAPIEKANKI

kiwi

postów: 234

19.04.2008 17:20

Cheniu na pewno się skuszę:)
Ostatnio zachwyciłam się zapiekankami na bazie ryby i szpinaku. Z fenkulem jeszcze nie próbowałam...

Chenia

postów: 459

11.04.2008 10:46

Szczerze mówiąc nie wiem :-) - ten zakup umknął mi wśród innych, więc chyba nie był zbyt drogi... Ten kupowałam w Auchan, ale w Tesco też są często. Fenkuł na surowo można jeść w sałatkach z winegretem. Jamie takie robił i inni - przepisy są w tutejszej Kuchniotece - trzeba wpisać fenkuł w składnikach i wyskakuje kilka przepisów... Teraz chyba spróbuję coś zrobić z cykorii. Pojawiają się w naszych sklepach nowe warzywa, sałaty - trzeba próbować nowych smaków!

madź

postów: 46

11.04.2008 07:08

Mniam..chętnie spróboje,ale czy fenkuł jest drogi?

Chenia

postów: 459

08.04.2008 22:03

Zachęcam do wpisywania swoich sprawdzonych przepisów!

Dzisiaj eksperymentowałam z fenkułem...

Zapiekanka z fenkułem

Składniki:
1 fenkuł
1 pierś z kurczaka
mozzarella
starty ser
oliwa
sos beszamelowo-serowy:
masło
mąka
mleko
sól
pieprz
parmezan (lub podobny ser)

Fenkuł obrałam obieraczką do warzyw, obcięłam stwardniałe łodygi, odłożyłam zielony koper, pokroiłam skośnie w plastry zostawiając twardy głąb. Zblanszowałam ok 5 min w osolonym wrzątku, odcedziłam.
Kurczaka pokrojonego w kostkę usmażyłam na oliwie doprawiając solą i pieprzem.
Do standardowego sosu beszamelowego dodałam starty drobno parmezan.
Fenkuł przełożyłam do żaroodpornego naczynia, dodałam kurczaka, odłożone zielone listki kopru, zalałam sosem, obłożyłam mozzarellą i wrzuciłam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na ok. 20 min.
Po 15 min stwierdziłam, że mozzarella nie chce się zapiec skórkowo, więc posypałam jeszcze startym żółtym serem :-)
Wyszło pysznie, orzeźwiający anyżkowy smak fenkułu dobrze komponuje się z kurczakiem.
Kiwi podejrzewam, że z rybą też byłoby niezłe, może spróbujesz?