Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej


lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2012, wpisów: 30167
najnowszy wpis: 17.12.2017 20:30

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zapiekanka ziemniaczana po chłopsku

Marlej

postów: 202

26.08.2007 00:07

Oczywiście na maśle.

Marlej

postów: 202

26.08.2007 00:06

Ostatnio zrobiłam wersję tej zapiekanki z podsmażonymi pieczarkami z cebulą- jeszcze lepsza od oryginału w 100%.
Polecam.

marieta5

postów: 495

16.07.2007 15:25

A może tak :) Tylko przez cały tydzień Mariusz sam robi obiadki (zaczynam się bać), więc może w następnym tygodniu ;))

Marlej

postów: 202

16.07.2007 06:33

marieta5 napisała 12.07.2007 02:07:
O matko, taką potrawą to nawet chyba stado najbardziej wygłodniałych chłopów by się najadło :D Tam jest chyba wszystko ;) Mój facet byłby taką potrawą zachwycony:)))
więc mu ją zaserwuj, na pewno zasmakujecie w tej zapiekance, życzę smacznego :))

Marlej

postów: 202

16.07.2007 06:31

gryfith napisał 13.07.2007 12:14:
Marlej zgadzam sie w pełnej rozciagłości, dość często robię taką zapiekankę choć nie stosuję kiełbasy. Można dodać troszkę dziczyzny, odradzam pieczoną - psuje smak.

Marieta5 - nie tylko chłopów.
Z dziczyzną radziłabym jednak uważać, szczególnie tym, nie wprawionym w smaku.

marieta5

postów: 495

14.07.2007 02:05

Gryfith - z pewnością.

gryfith

postów: 17

13.07.2007 12:14

Marlej zgadzam sie w pełnej rozciagłości, dość często robię taką zapiekankę choć nie stosuję kiełbasy. Można dodać troszkę dziczyzny, odradzam pieczoną - psuje smak.

Marieta5 - nie tylko chłopów.

Marlej

postów: 202

12.07.2007 18:14

marieta5 napisała 12.07.2007 02:07:
O matko, taką potrawą to nawet chyba stado najbardziej wygłodniałych chłopów by się najadło :D Tam jest chyba wszystko ;) Mój facet byłby taką potrawą zachwycony:)))
Jasne, ale to danie ma zaletę w tym, że można je odgrzewać i nawet na drugi dzień porządnie odgrzane w piekarniku smakuje tak samo a może i lepiej.

marieta5

postów: 495

12.07.2007 02:07

O matko, taką potrawą to nawet chyba stado najbardziej wygłodniałych chłopów by się najadło :D Tam jest chyba wszystko ;) Mój facet byłby taką potrawą zachwycony:)))

Marlej

postów: 202

12.07.2007 01:14

Wersja bez śmietany też jest ok.

Marlej

postów: 202

17.02.2007 23:42

SKŁADNIKI

7-8 ziemniaków
3 duże cebule
10 pieczarek ( średniej wielkości )
ok. 40 dag wędzonego boczku- w kawałku
2 pętka cienkiej kiełbasy np. Podwawelskiej
40 dag żółtego sera ( obojętnie- może być Gouda )
1 śmietana 18%- ok 200 ml.
sól
pieprz mielony
dla odważnych może być dodatkowo- sproszkowana chili
masło do posmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na wpół twardo i pokroić w talarki, cebule pokroić na ćwierć talarki ( czyli przekroić na pół, położyć przekrojoną stroną na desce i w plasterki a potem w poprzek jeszcze raz na pół ), pieczarki pokroić w pół plasterki, boczek pokroić w kostkę ok 1 cm. kiełbasę w plasterki o grubości ok 0,5 cm , ser zetrzeć na grubej tarce.

Zaroodporne naczynie o śr. ok 30 cm nasmarować masłem po brzegi.
układać warstwami: ziemniaki, boczek, kiełbasa, cebula, pieczarki, sól, pieprz, chili. A na końcu każdej warstwy ser żółty. Tak powtarzać każdą warstwę a przy ostatniej warstwie przed posypaniem serem wszystko polewamy śmietaną i dopiero ser.
Pieczemy ok. 45- 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temp 220 sC.
podawać na gorąco ok 5- 10 min po wyjęciu z piekarnika.

Naprawdę świetna
Polecam i życzę smacznego :)