Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jakie wino do dań z warzyw? >

Jeżeli lubicie czerwone wino wytrawne, mogę polecić Leaping Horse Merlot, ono dobrze...

malina_, 24.10.2017 | czytaj dalej


Dopłata >

Hej, czy jest tu ktoś zorientowany w temacie, kto mógłby mi powiedzieć,...

Miles, 23.10.2017 | czytaj dalej


Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1977, wpisów: 29967
najnowszy wpis: 24.10.2017 02:32

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zapiekane ziemniaki

JJ26

postów: 6

11.12.2006 16:38

Ja stosuje dwa przepisy zapiekanych ziemniakow:

1 - ziemniaki gotuje i kroje na dwie lub cztery czesci, wykladam na blaszke i dokladnie obsypuje przyprawa do ziemniakow, kropie oliwa i zapiekam. podczas pieczenia przekrecam

2 - gotuje ziemniaki w mundurkach i przekrajam na pol,
- jedna czesc ziemniakow robie z zoltym serem (ukladam kawaleczek masla posypuje przyprawa do ziemniakow i posypuje startym zoltym serem)
- druga czesc robie z serem plesniowym np lazurem, delikatnie lyzeczka zeskrobuje ziemniaka robiac zaglebienie, w misce rozdrabniam ser plesniowy w odrobina jogurtu, dodaje wydrazonego zmieniaka zeby sie nie zmarnowal i mieszam na jednolita mase. Przygotowana papke z sera nakladam na zeimniaka.
Po upieczeniu ziemniaki podaje ze smietana lub maslanka doprawiona sola i pieprzem oraz szczypiorkiem .

seneka

postów: 15

06.12.2006 09:53

Są bardzo dobre. Zrobiłam je i mojej rodzinie bardzo smakowało. Zrobiłam powtórkę i wyszły tak samo dobre, czyli nie jest to przypadek. Jak ktoś chce, to można dośrodka przed pieczeniem coś włożyć. Za drugim razem dalam 2-3 cieniutkie kawałeczki szynki wędzonej ( takiej prawdziwej). Chodziło mi bardziej o zapach niż o ilość tej szynki. Wyszło bardzo dobrze, zapach był wspaniały. Polecam

seneka

natka

postów: 26

30.11.2006 20:53

Zapiekanke az ziemniakow widzialam tez w ksiazce Nigella gryzie i jest niezla

Ula

postów: 8

18.11.2006 02:33

0,5 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków,
100 g miękkiego masła,
2 żółtka,
2 całe jaja,sól, pieprz gałka muszkatołowa.
Wszystko wymieszać i przełożyć do małych foremek, wysmarowanych masłem i obsypanych tartym parmezanem albo bułką tartą. Piec na złoty kolor.
Zdążyłam zapisać, ale jeszcze nie robiłam. wiec nie podam swoich spostrzeżeń. Pozdrawiam.

buszmen2

postów: 1

17.11.2006 12:40

Jak się robi zapiekane piure ziemiaczane kyóre pokazała "para w kuchni"