Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jakie wino do dań z warzyw? >

Jeżeli lubicie czerwone wino wytrawne, mogę polecić Leaping Horse Merlot, ono dobrze...

malina_, 24.10.2017 | czytaj dalej


Dopłata >

Hej, czy jest tu ktoś zorientowany w temacie, kto mógłby mi powiedzieć,...

Miles, 23.10.2017 | czytaj dalej


Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1977, wpisów: 29967
najnowszy wpis: 24.10.2017 02:32

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Zamiast ziemniaków

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 12:13

Masz 2 dobre przepisy na ryz,i jeden na kus kus w Randkowym SOS. Poczytaj.

Marlej

postów: 202

26.08.2007 00:01

Kochani bardzo jestem wam wdzięczna za wpisy w tym topicu, ale jak sam tytuł wskazuje chodzi o pomysł na zastąpienie ziemniaków. Czekam na Wasze pomysły i mam nadzieję, że będzie ich wiele.
Pozdrawiam :)))

mozaika

postów: 58

25.08.2007 17:17

Kiwi, dziękuję za ziemniaczki z pesto
:D
Pycha!!!

kiwi

postów: 234

22.08.2007 00:02

Ach juź rozumiem. Wcześniej zrozumialam, że często używasz do pesto tescowej bazylii ;)

A patelni szczerze gratuluję. I zazdroszczę ;))))

Chenia

postów: 459

21.08.2007 23:10

Pesto niestety ze słoiczka :-((( u mnie bazylia nie obrodziła... raz jak mi padała tescowa to zrobiliśmy pesto z samą oliwą - nikła ilość, nie było nawet widać w makaronie...
Do orzeszków piniowych się przymierzam, jakiś wyjazd służbowy by się przydał do Warszawy - dawno nie byłam w Kuchniach Świata. Ale dzisiaj kupiłam - hura - grillową żeliwną patelnię w IKEA!

kiwi

postów: 234

20.08.2007 23:16

Chodzilo mi o takie male otworki zrobione za pomoca widelca.
temperatura - 200 st. C
A ziemniaki w mundurkach uwielbiam! Ja bym przekroila ale juz zimne (bo takie lubie najbardziej)i wtedy wymieszala z pesto.

A co do pesto - jakie orzeszki dodajesz? Ja jeszcze nigdy nie użyłam piniowych;)

Chenia

postów: 459

12.08.2007 10:57

Fajny pomysł kiwi :-) Wczoraj robiłam ruskie pierogi i gotowałam ziemniaki w mundurkach - ciekawe czy na gotowanych ziemniakach też można wykonać Twój przepis? Pesto uwielbiamy wszyscy... Jak nakłuwałaś ziemniaki (jakiej wielkości) i w jakiej temp. piekłaś???

kiwi

postów: 234

06.08.2007 23:28

Z milosci do bazylii - ziemniaki z pesto

Kartofelki trzeba ponakluwac i piec przez godzine w piekarniku, potem wyjac, przekroic, wydrazyc miazsz (zostawic foremki ze skorek ziemniaczanych) i wymieszac ziemniaczane srodki z pesto. Taka mieszanka napelnic skorki ziemniaczane, posypac serem i zapiekac jeszcze pare minut :)

Taki ziemniak a jednak... ;)

Marlej

postów: 202

16.07.2007 06:29

Gryfith, z tymi kulkami to naprawdę świetny pomysł, muszę wypróbować.

gryfith

postów: 17

14.07.2007 14:18

Z mocarellą może nawet być ciekawe jeszcze nie eksperymentowałem z tym.
Z kurkumą zbytnio bym nie szalał, całość dzięki bulionowi i innym składnikom nadaje ładny żółty kolor. Nie należy ich tylko zbt mocno piec.

Chenia

postów: 459

14.07.2007 12:18

O tak - takie kulki ryżowe są super! Do ryżu można dodać szafran (kurkumę) i będzie miał śliczny żółty kolor. A do środka kulek można włożyć 1,5 cm kosteczkę mozzarelli i będzie roztopiona niespodzianka po przekrojeniu.

gryfith

postów: 17

14.07.2007 10:53

Wracając do tematu zamiast ziemniaków, proponuję

Kulki ryżowe :
- 1 cebula,
- 80g masła,
- 1 filżanka ryżu,
- 4 łyzki białego wytrawnego wina,
- 100g startej gołdy,
- 2 filżanki bulionu drobiowego,
- 1 jako, bułka tarta, tłuszcz do smażenia.

Pokrojoną w kostkę cebulę dusimy przez 2 - 3 minuty na maśle, dodajemy ryż i podsmażamy aż do szklistości ziaren. Dolewamy wino i 1 filżankę bulionu, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy garnek, dolewam resztę bulionu i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do wchlonięcia płynu przez ryż.
Do ciepłego ryżu dodajemy pozostałe masło, starty ser i jajko, delikatnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości mandarynek, równomiernie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głebokim tłuszczu na patelni lub w frytkownicy.

Pychota, można podać do wielu potraw lub same. POLECAM !!!!

kiwi

postów: 234

13.07.2007 12:13

Wracając do tematu

Marlej napisała 18.02.2007 01:13:
Ryż z pieczarkami.

Pieczarki zcieramy na grubej tarce i smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu aż odparuje woda, wtedy dodajemy ugotowany ryż i smażymy mieszając jeszcze przez ok 2 min. tak aby smaki się połączyły.

Pychota !!!!!!!!!!
Ja najpierw podsmażam cebule, na to pieczarki. Soki puszczają, robi sie pysznie. I dodaje ryż albo makaron. I czasem oliwki ;)

marieta5

postów: 495

13.07.2007 01:00

Adminku, bądź dla nas łagodny :D

Marlej

postów: 202

12.07.2007 23:32

Chenia bez nerw- tylko spokój nas uratuje. :))))))))))))))

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:59

Buziaki i dobrej nocy dla Ciebie i maleństwa. :))))))))

marieta5

postów: 495

12.07.2007 22:54

Sprawdziłam - jeszcze raz dzięki :D Pewnie admin nie będzie zadowolny z naszych rozmów na forum, hihi :)
Ja już zmykam - mam stertę rzeczy do prasowania.
Pozdrawiam :D

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:51

Już mam, ok.
Sprawdź odp.

marieta5

postów: 495

12.07.2007 22:48

Ok, już. Teraz sprawdź.

Chenia

postów: 459

12.07.2007 22:48

No, ale licznik nie bije... :-)

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:46

OK.

marieta5

postów: 495

12.07.2007 22:45

Dobra, to spróbuję jeszcze raz odpisać - daj mi chwilkę :D

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:44

Nie mam nic na poczcie, niestety.

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:43

no nie, nic nie dostałam, poczekaj jeszcze raz sprawdzę.

marieta5

postów: 495

12.07.2007 22:42

Witaj Chenia :) A Marlej, odebrałam pocztę i nawet odpisałam O! Wydawało mi się, że pisało 'wiadomość wysłana' Hmmm.. Nie dostałaś?

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:39

O! Cześć Chenia! Właśnie to obgadujemy

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:38

A i owszem... działa.... Marietko odbierz pocztę :))))

Chenia

postów: 459

12.07.2007 22:37

Dziewczyny jak chcecie sobie pogadać, to już jakiś czas temu wynaleziono GG i Skypa :-))) Będzie łatwiej i szybciej ;-)

marieta5

postów: 495

12.07.2007 22:35

Uwielbiam je szczególnie w ciastach :) Zresztą we wszystkich potrawach 'miłuję :)' cynamon, czy to w wypiekach, czy nawet ostrzejszych potrawach, albo choćby używam go żeby poprawił smak mleka - działa:D (co pewnie nie jest odkryciem :D)

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:32

Cynamon i śliwki to połączenie the best - poważnie

marieta5

postów: 495

12.07.2007 22:29

:))))))))))))))

Marlej

postów: 202

12.07.2007 22:18

Mam nadzieję, że zasmakuje i Tobie i Bajbuskowi, a na pewno nie zaszkodzi, ewentualnie podziała rozluźniająco- jak to śliwki.... :)))

marieta5

postów: 495

12.07.2007 22:00

Dziękuje Marlejku, za ten przepis dla mnie! Wypróbuję na bank, bo i ryż i śliwki ubóstwiam!

Marlej

postów: 202

12.07.2007 21:36

Dla Marietki

Ryż z duszonymi śliwkami.
Śliwki węgierki dusimy na małym ogniu z dodatkiem cukru- w/g uznania- wystarczy niewielka ilość. Jak będą miękkie wystarczy dodać szczyptę cynamonu i łyżeczkę masła- wymieszać z ryżem i podawać z wytrawnymi mięsami; pieczenią, piersią z drobiu czy nawet z z krwistym befsztykiem. Naprawdę super dodatek do mięs. Dla kobiet ciężarnych rewelacja pod względem składników odżywczych. Śliwki zawierają dużo pektyn oraz wit. C.

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.07.2007 22:32

Marlej

postów: 202

12.07.2007 18:36

Marietko, jasne, że tak na takiej oliwie można wiele rzeczy oprzeć, tak myślę.Ale najpierw trzeba usmażyć ziemniaki na gotowo i dopiero dodać chili i czosnek dla smaku

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.07.2007 21:39

marieta5

postów: 495

12.07.2007 02:00

Marlej napisała 12.07.2007 01:10:
Kuskus na ostro

do gotowego kuskusu dodajemy niewielką ilość oliwy podsmażonej z dodatkiem świeżej papryczki chili i czosnku. Ważne, żeby papryką i czosnkiem tylko zaromatyzować oliwę, a nie zesmażyć, czy przypalić. Można zmieszać z natką.
Ostatnio dodałam do pieczeni- świetnie pasowało.
Polecam
Ja kuskusa to tak niezabardzo, ale Twój pomysł zainspirował mnie do do usmażenia na takiej zaromatyzowanej oliwie, usmażyć ziemniaczki. Myślisz, że się uda?

Marlej

postów: 202

12.07.2007 01:10

Kuskus na ostro

do gotowego kuskusu dodajemy niewielką ilość oliwy podsmażonej z dodatkiem świeżej papryczki chili i czosnku. Ważne, żeby papryką i czosnkiem tylko zaromatyzować oliwę, a nie zesmażyć, czy przypalić. Można zmieszać z natką.
Ostatnio dodałam do pieczeni- świetnie pasowało.
Polecam

Marlej

postów: 202

11.03.2007 15:25

witaj dotka- napewno się nie zawiedziesz :))

dotka

postów: 1

09.03.2007 20:44

czesc
fajny pomysl na szybkie danie musze wyprobowac
pozdrawiam
dotka

Marlej

postów: 202

18.02.2007 18:39

Zapomniałam dodać- ilość pieczarek w stosunku do ryżu w/g uznania, ja preferuję pół na pół :))

Taka sama ilość surowych, ztartych pieczarek (po usmażeniu i tak będzie ich dużo mniej )- i taka sama ilość ugotowanego ryżu- oczywiście objętościowo a nie wagowo. A najlepiej na tzw. oko.

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.07.2007 00:59

Marlej

postów: 202

18.02.2007 01:13

Ryż z pieczarkami.

Pieczarki zcieramy na grubej tarce i smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu aż odparuje woda, wtedy dodajemy ugotowany ryż i smażymy mieszając jeszcze przez ok 2 min. tak aby smaki się połączyły.

Pychota !!!!!!!!!!