Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej


Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30165
najnowszy wpis: 16.12.2017 18:52

Mamy 27408 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ wszystko na krakersy i pumpernikiel

Arczi

postów: 89

07.12.2009 23:37

jak ktoś zdobędzie masa harina, to może sobie sam upiec kukurydziane tortille - jest z tym trochę roboty, ale satysfakcja spora. Robimy sobie wtedy mini-tostady i uzyskujemy doskonałą platformę dla wszelkich bajerów "jednokęsowych". Ja jednak przeważnie idę w sklepowe nachosy, bądź kupuję kukurydziane tortille od Arriby i kroję w kliny. Ogółem robienie porządnej kuchni meksykańskiej i tak wcina sporo czasu, także gdybym jeszcze miał sam piec tortille, to bym chyba oszalał ;) I tak jak przyjdzie samemu zrobić trzy sosy, dwa mięsa do taco, frijoles i przygotować dodatki, to mamy pół dnia z głowy. Także tortille wolę kupić gotowe, bo dzięki temu da się przenieść główny nacisk na wszelkie dodatki itp.

małgośkaaa

postów: 47

07.12.2009 03:26

a co, samemu niby mozna zrobic? nie wydaje mi sie, zeby ktos mial na to przepis

maniek

postów: 35

04.12.2009 19:47

a co z nachos, kupne?

Arczi

postów: 89

04.12.2009 09:58

jak coś będę organizował to się odezwę ;) tak czy inaczej, meksyk ma do zaoferowania naprawdę sporo fajnych rzeczy, jeśli chodzi o jedzenie imprezowe. Choćby takich nachosów jest tyle wariacji, ile możliwych nadzień do taco (czyli praktycznie nieskończoność :D). Fajna jest np. opcja z krewetkami, albo grzybami w sosie chipotle. Problem jest tylko taki, że jeśli faktycznie gotujemy to własnoręcznie (a nie z gotowców), to jest to naprawdę czaso i pracochłonna opcja. Ale warto :D

misiaczek3324

postów: 40

03.12.2009 23:15

Arczi, wpraszam sie na Twoje party!;)

Arczi

postów: 89

01.12.2009 11:13

Ja to zazwyczaj w przypadku party food uderzam w meksyk :D I robię tego typu bajery na mini-tostadach (okrągłe nachos). Przygotowuję sobie kilka rodzajów nadzienia do taco (np. mielone, jakiś kurczak itd.,) oprócz tego wysmazana fasola, sosy i mnóstwo dodatków (jalapenos, zielona cebulka, ser, oliwki, kolendra itd.). No i potem jadę z tym koksem, montując wszystkie możliwe kombinacje smaków. Można zapiec chwilę w piekarniku celem roztopienia sera, lub po prostu podgrzania przed podaniem. Ewentualnie, jeśli przygotowuję jeszcze jakieś inne czasochłonne dania, to rozstawiam bufecik z tym wszystkim i każdy może sobie sam zmontować ulubione combo ;)

Inną alternatywą są "party quesadillas", czyli smarujemy tortille fasolą, na to jakiś smaczny ser i do piekarnika (bez zwijania, a'la pizza). Jak się ser roztopi a tortilla jest chrupiąca, to kroimy w kliny i potem ta sama procedura co z nachos powyżej.

post edytowany 1 raz, ostatnio 01.12.2009 11:13

małgośkaaa

postów: 47

01.12.2009 01:31

oo to jest calkiem fajny pomysl, myslisz ze pumprenikiel tez by sie nadawal akurat ze sledziem czy niekoniecznie?

misiaczek3324

postów: 40

29.11.2009 23:32

zuper na krakersach albo po prostu na takich malych (5x5) grzaneczkach wyglada kawalek sledzia w oleju (takiego np neptuna), na to jakis sos (ostatnio kladlam czosnkowy ocetixa) i koperek. super wygladaly takie miniaturowe kanapeczki! goscie byli zachwyceni

jacek1f

postów: 2296

15.04.2009 09:59

Marcin, bo one sa od tego właśnie - koktajlowe:-)) Nadajesz im smak w salatkach wlasnie przeca. Nikt chyba nie smazy i nie je na cieplo tego drobiazgu:-)

MarcinO

postów: 415

09.04.2009 11:56

dla mnie krewetki koktajlowe to totalna porażka, zero smaku:(
żeby nie robić offtopu, to na krakersy mogę polecić pastę z ryby wędzonej (najczęściej makrela)
Z rybki wyjmujemy ości, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, majonez, sól i pieprz. (w moim wypadku dochodzi jeszcze jakiś sos chili... dużo tego chili;)) Jak ktoś będzie robił sałatkę śledziową jakąś to polecam odłożyć trochę, dodać chili i smakować. Zarąbiste połączenie! Śledź i chili - kto by się spodziewał?:)

jacek1f

postów: 2296

08.04.2009 13:23

krewwetki koktajlowe, oliwa, łyzka musztardy, cukier, sol, pieprz do smaku (ja - troche chili) i duzo rukoli.
Zmiksowac na masę. -Smarowac krakersy lub pumpernikle wlasnie. Na wierzch orzech wloski.
mniam.

funkyfood

postów: 59

26.03.2009 21:56

ten pomysł z anchois i serowym placuszkiem brzmi pysznie!

mam jeszcze kilka:
- mascarpone z pesto + świeży listek bazylii
- feta z miodem i grubo mielonym pieprzem
- ricotta zmiksowana z ... pumperniklem:), cynamonem i płatkami chilli
- plastry fety i arbuza

jacek1f

postów: 2296

26.03.2009 11:10

orgia mocnych smaków, czyli:
anchois lub koreczki helskie zmiażdżone na paste widelcem - nimi smarujemy delikatnie podstawę.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia trzemy na drobnej tarce parmezan lub grana padano lub pecorino lub kefalotiri lub graviere - musi byc mocny, pelny, ostry ser żółty i robimy na papierze kupki:-)), tak z 3 palców, lekko ugniatamy i wstawiamy do pieca na 4 minuty do 220 st.

Po ostudzeniu mamy placuszki serowe.

Kladziemy na koreczki z anchoisem, każdy wykończmy kropla sosu chili słodkiego.

Bomba.

minutka

postów: 1250

22.03.2009 15:10

Na pumpernikiel proponuję pastę:
bryndza
tuńczyk (z puszki lub wędzony brzuszek)
liście świeżej mięty lub bazylii
gęsta śmietana
pieprz (i ewentualnie sól, jeśli komuś za mało tej z bryndzy)
Wszystko zmiksować. Pasta powinna mieć gęstą konsystencję, więc ilość śmietany trzeba dopasować do ilości płynu w tuńczyku.
Odstawić do przegryzienia na jakieś pół godziny.
Wierzch takiej kanapusi można posypać posiekanym szczypiorkiem lub startą białą rzodkwią. Dodatkiem kolorystycznym mogą być połówki pomidorków koktajlowych.

Z krakersami świetnie smakuje pasta, którą podpatrzyłam u Trish:
zielony groszek
cebula
czosnek
oliwa extra virgin
parmezan
sól, pieprz
Wszystko zmiksować na gładką masę.

alicka

postów: 134

19.03.2009 20:39

a pumpernikiel to tylko z masełkiem (może być smakowe) i nic więcej :)

alicka

postów: 134

19.03.2009 20:35

uwielbiam takie przekąski do piwka :), moje ulubione to pasta z awokado i ugotowanych i drobniutko posiekanych jajek (lub tylko żółtek) troszkę soku z cytryny biały pieprz i na każdą małą kanapeczkę tak ze 3 kryształki soli morskiej gruboziarnistej, albo twarożek mielony (bez grudek) i do niego por drobniutko posiekany, podpieczony na patelni na masełku gdy przestygnie łącze z serkiem (masełko wraz z porem) do smaku pieprz i do lodówki, tego masła to nie za wiele, ale gdy twarożek przejdzie jego aromatem i porem, mniam :)

migotka333

postów: 1184

19.03.2009 14:09

jak tylko mam w zasięgu ręki bakłażana to robię "Bandejan dip" Nigelli Lawson:

4 średnie bakłażany, cebula,
3 ząbki czosnku,
szczypta mielonego szafranu,
pół pęczka świeżej mięty,
250g gęstego naturalnego jogurtu,
łyżka oliwy,
sól, pieprz,
garść orzeszków piniowych;

Bakłażany piecz przez godzinę w 200°C, obierz, miąższ odciśnij na sitku. Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na oleju. Bakłażany z cebulą rozdrobnij widelcem. Dodaj jogurt i szafran. Wymieszaj. Przełóż do naczynia. Polej oliwą i posyp posiekaną miętą. Orzeszki upraż na suchej patelni, posyp po wierzchu.

Zamiast mięty (jak jej nie mam), to daję posiekaną natkę pietruszki.

post edytowany 1 raz, ostatnio 19.03.2009 19:27

funkyfood

postów: 59

19.03.2009 12:32

MARCHEWKOWO
- marchewka gotowana do miękkości w soku pomarańczowym z dodatkiem czosnku (wedle uznania) i 1 papryczki chipotle. Odcedzone i zmiksowane ze śmietanką kokosową. Po wystudzeniu wymieszane z listkami świeżej kolendry.

jacek1f

postów: 2296

19.03.2009 11:05

wczoraj zrobione w polowie zjedzone wlasnie jao pasta:

2 baklazany przez 40 minut w piekarniku pieczoner, tylko naklute kilka razy, by nie buchnęły.
Ostudzone i lyzka wybrane ze skorki - są baza do miluiona rzeczy - od melitzanosalaty greckiej, przez baba ganushe po caly basen śródziemia - a my improwizujemy:
oliwa, łyzka sezamowego oleju zamiasta pasty tahini, pieprzu duzo, tyc harrisy, dwa czosnki, pieczarki smazone, caly pek natki i lyzka miety. Sok z polowy cytryny.
Moksowane na paste. Do lodowki na 3-4 godziny.
Podawane posypane piniami lub wloskimi orzechami pokruszonymi.

Ja smarowalem male kromeczki i partie wieńczyłem mocnymi marynatami.

migotka333

postów: 1184

17.03.2009 09:45

robię na szybko pastę kurczakową z wędzonym boczkiem i pieczarkami do krakersów (najczęściej cebulkowych, a ostatnio paprykowych)
2 piersi z kurczaka + ok.100g wędzonego boczku - zmielić, na patelnię z oliwą i odrobiną masła, przesmażyć, dodać starkowane pieczarki (parę sztuk), sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, czasami dodaję odrobinę rozmarynu lub tymianku. Przykryć, dusić do miękkości pieczarek. Przestudzić, wymieszać z majonezem. I zajadać

jacek1f

postów: 2296

17.03.2009 09:15

Po "historii brytyjskiej talerzowej :-) przypomnialem sobie o swietnych szybkich party - n akrakersach. Lub na pumperniklu, lub na innym pieczywie, ale wykrojonym w male formy.

Takie inne sushi po prostu. A jakie mozliwosci kompozycji:
- smarowidla w kilku rodzajach, same lub jako baza pod cos: serki, twarozki, miksy, dipowe miksy, sosy same, tapenade, pesto wszelkiego rodzaju, samych past mozna zrobic ...dziesiąt;
- głowny nosiciel - czyli od serów, przez wedliny warzywa miesa ryby;
- mocne akcenty smakowe zwienczajace: kapary, oliwki, marynaty wszelkie, ostre sosy od sambalu po harrisę...
- czubek - czyli przebranie - ziolowe, roslinne konczace akcenty.

I jak to sie wszystko przemnożey prze silnę:-))) to nam setki i tysiace kobinacji wychodzą.

Mozna rodzinami produktow, grupami smakowymi, mozna stylami, mozna etnicznie, spolecznie:-))

nieogarniete mozliwosci. Tlko zeby powierzchni stolow, parapetów, ław starczyło:)

Wasze ulubione zestawy krakersowo-koreczkowe, czyli raz-w-mordeczke, ajk klasycy ujmuja, to.......?