Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej


odszkodowanie za opóźniony lot >

POszukuję informacji o firie airlex http://airlex.eu/odszkodowanie-za-opozniony-lot/ Wraz z mężem próbujemy odzyskać pieniądze...

Bleka, 12.12.2017 | czytaj dalej


książki z lidla >

hej

frydream, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30154
najnowszy wpis: 12.12.2017 23:08

Mamy 27390 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ WŁOSKIE DOLCI

migotka333

postów: 1184

09.04.2009 09:56

bardzo lubię ciastka typu biscotti czy cantucci. Zastępuję migdały za którymi nie przepadam orzechami włoskimi. Do popołudniowej kawy - bardzo polecam :-D

marghe

postów: 356

09.04.2009 00:11

Klasyka
czyli
TIRAMISU'
750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego)
4 jajka
biszkopty (2 paczki podłużnych )
3 łyżki cukru
kakao
kawa mocna
kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego)

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy.
Dodać kieliszek likieru.
Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać.
Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie..od biedy).
Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły)
Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach.
Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko.
Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:))))
Gotowe!

Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać.

snoozy

postów: 2419

08.04.2009 21:13

Mam do Was prośbę.Czy moglibyscie w tym wątku umieszczac swoje przepisy na włoskie desery?Desery wypróbowane.Dzięki