Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Designerskie meble >

Witam a co myślicie o takim rozwiązaniu jak inteligentne systemy w domu?...

Alerops, 23.10.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej


Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29964
najnowszy wpis: 23.10.2017 11:20

Mamy 27185 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ WŁASNE PASZTETY ITP

migotka333

postów: 1184

09.06.2009 21:13

mam dokładkę z domowego hamburgera... niebo w gębulinie

grahamka na pół, sosik majonez - ketchup ze szczyptą oregano suszonego, plaster domowego klopsa (ze śliwką, tym razem upiekł się bardzo wilgotny i mogę go rozsmarować na bułce), plasterki kiszonego ogórka i plasterek cebuli...złożyć i zajadać
:-DDD

snoozy

postów: 2419

08.06.2009 17:04

TERRINA Z PENNE
SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu penne
300 g pieczarek
4 młode marchewki
20 gałązek rukoli
20 listków szpinaku
3 pomidory
3 zmiażdzone ząbki czosnku
pół szklanki białego wytrwanego wina
pół szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
kilka listków bazylii

WYKONANIE:
Makaron ugotowac.Pieczarki pokroic na małe kawałki i podsmażyc z pokrojoną w słupki młodą marchewką, czosnkiem.Doadac wino i dusic ok 10 min.Dodac szpinak, rukole, pomidory pokrojone w kostke.Poddusic kilka min.Doprawic sola i pieprzem.Dodac ser i bazylie.Masę wymieszac z makaronem.Przełożyc do naczynia do terrin i piec 30 min w temp 170 stopni

KATARZYNKA

postów: 760

02.06.2009 13:07

Dzięki Elu. Odebrałam i też Ci coś podesłałam. :-)))

MarcinO

postów: 415

02.06.2009 09:14

odebrałem Elu i odpisałem. Miłego dnia

Ela LISA

postów: 1956

02.06.2009 08:49

Katarzynko,Ty tez masz cos na prive,a zerknij prosze.:-))

Ela LISA

postów: 1956

02.06.2009 08:48

O,i z lososiem i z warzywami.Bajerek,az chce sie jesc.
Marcin zerknij na prive'a. Z Twoim majlem chyba cos nie tak.

snoozy

postów: 2419

01.06.2009 16:32

KOLOROWA TERRINA WARZYWNA
SKŁADNIKI:
5 pomidorów
5 marchewek
3 małe cukinie
2 ząbki zmiażdzonego czosnku
szklanka śmietany 30%
sól, pieprz
Puszka groszku konserwowego
6 łyżeczek żelatyny
3 pęczki bazylii

WYKONANIE:
Pomidory obra ze skórki, zmiksowac i włożyc do garnka razem z czosnkiem.Dusic ok 10 min i dodac sól i pieprz.
Marchewki pokroic w plasterki.Dodac troszke wody i dusic do miękkości i zmiksowac razem z płynem w którym się gotowały, doprawic solą i pieprzem.Dodac groszek.
Cukinie pokroic wraz ze skórką w kostkę i dodac troszke wody i dusic do miękkości.Zmiksowac z listkami bazylii i doprawic solą i pieprzem.
Smietane ubic na sztywno i podzielic na 3 częsci i dodac do każde z przygotowanych z mas.
Zelatyne rozpuścic w pół szklance gorącej wody i przestudzic.Podzielic na 3 części i dodac do każdej masy.
Na dno formy do terrin wlac masę pomidorową i włozyc do zamrażarki na 15 minut.Wyjąc i włożyc masę cukiniową.Ponownie włożyc na 15 min do zamrażalnika.Wyjąc i wyłożyc masę marchewkową z groszkiem i włożyc na 15 min do zamrażalnika a pożniej do lodówki.
Ja podaje z grilowaną rybą

MarcinO

postów: 415

01.06.2009 14:02

Terrina z wędzonym łososiem

Składniki:

ser śmietankowy 40 dkg
pieprz kajeński
sól
sok z połowy cytryny + plus opcjonalnie do dekoracji plastry
natka pietruszki 1/2 pęczka
kiełki - małe opakowanie (jakie lubicie)
koperek 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 pęczka
łosoś wędzony 15 dag w plastrach
pumpernikiel - jedno opakowanie jak najcieńszego

Ser wymieszać z solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Podzielić na dwie części, do jednej dodać 3/4 posiekanej zieleniny, dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze ewentualnie do smaku.
Formę do pasztetu wyłożyć folią aluminiową. Na spodzie i bokach rozsmarować połowę twarogu ziołowego. Dalej rozłożyć plaster łososia, posmarować twarogiem bez dodatków zielonych. Przykryć pumperniklem. Tak samo wykładać następne warstwy aż do końca składników. Wierzch ma być przykryty pumperniklem.
Schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Wyjmujemy terrinę z formy, usuwamy folię i opcjonalnie posypujemy resztą zieleniny i przyozdabiamy plastrami cytryny i limonki.

MarcinO

postów: 415

01.06.2009 13:37

robię bardzo podobnie tylko formę wykładam dodatkowo cienko pokrojonymi wzdłuż plastrami cukinii. To dopiero fajnie wygląda:)

KATARZYNKA

postów: 760

01.06.2009 12:29

Mmm...ricotta. Jeden z moich ulubionych serów. Wiedziałeś co wpisać. Może z Ciebie jakiś telepata jest? :-)))

snoozy

postów: 2419

01.06.2009 10:50

Fajnie wygląda pokrojone w plastry

Ela LISA

postów: 1956

01.06.2009 09:14

Bardzo ciekawe polaczenie.Zadziwi kazdego.Super na cieple dni.

snoozy

postów: 2419

31.05.2009 22:03

TERRINA Z RICOTTY
SKŁADNIKI:
opakowanie 500 g ricotty
3 duże pomidory
kilka gałązek bazylii
10 śliwek suszonych namoczonych w alkoholu (najlepiej w limoncello)
4 łyżeczki żelatyny
2 łyzki octu balsamicznego
sól, pieprz
szklanka smietany

WYKONANIE:
Z pomidorów zdjąc skórke i pokroic w grube plastry.Śliwki przekroic na połowe.Ser wymieszac dokładnie ze śmietaną, octem solą i pieprzem.Żelatyne rozpuscic w połowie gorącej szklanki wody.Lekko przestudzic i dodac do masy serowej.Formę do terriny lub pasztetu wyłożyc folią.Na dno wyłożyc trochę masy serowej, później pomidory, troche sera i listki bazylii, troche sera i sliwki.Na koniec przykryc resztą sera.Całośc wstawic do lodówki na pare godzin aby dobrze się scieło.

snoozy

postów: 2419

31.05.2009 21:41

Ok.Dzięki dziewczyny.Więc bede je zamieszczał

Ela LISA

postów: 1956

31.05.2009 14:53

Nie ma zainteresowania - dobre sobie !!!.Beszczelnie czekalam na wiecej. Zerkalam co chwila,tylko nie chcialam poganiac.Nachajem po bialych plecach.

KATARZYNKA

postów: 760

31.05.2009 14:08

snoozy napisał 31.05.2009 11:26:
Mam tych przepisów sporo ale ich nie zamieszczałem więcej bo widze,że nie ma tym tematem zainteresowania
Co Ty opowiadasz? Wpisuj bo na lato takie terrine z warzyw jest jak znalazł. Ja będę z Elą na nie czekać. I sadzę, że inni też. :-)

snoozy

postów: 2419

31.05.2009 11:26

Mam tych przepisów sporo ale ich nie zamieszczałem więcej bo widze,że nie ma tym tematem zainteresowania

Ela LISA

postów: 1956

31.05.2009 08:44

To sa cuda,pasztet zrobie przy najblizszej okazji.Terrine tez , z cala pewnoscia pieknie sie prezentuje.Lubie takie jedzonko.
Pyszne i piekne.

snoozy

postów: 2419

16.05.2009 12:16

A teraz przepis na terrine, która schodzi u mnie jak woda.

TERRINA Z MAKARONU LAZANIA I MOIM PESTO
SKŁADNIKI:
Opakowanie makaronu do lazanii
po jednym pęczku bazylii, kolendry, rukoli i roszponki
4 ząbki czosnku
pól szklanki orzechów piniowych
pół szklanki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu lub pecorino

WYKONANIE:
Makaron ugotowac aldente.Pozostale składniki zmiksowac na gładka mase.Forme do pasztetu wusmarowac masłem.Płaty makaronu kłaśc na dno formy ale tak by końcówki makaronu zwisały swobodnie (tylko pierwsza warstwa).Na makaron kłaśc warstwę pesto i makaron, pesto i makaron.Postępowac aż do wyczerpania składników.Brzegi mararonu zawinąc do środka tak by przykryły ostatnią warstwe pesto.Wierzch posypac parmezanem.Wstawic do piekarnika na ok 30 min w temp 200 stopni.Ja podaje z sałatką z pomidorów, kaparów i cienko pokrojonego fenkuła

snoozy

postów: 2419

16.05.2009 07:28

Oprócz wędlin sam też robie wszelkie pasztety i terriny.Podam kilka przepisów na swoje cuda

PASZTET DROBIOWY Z OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
1 kg mieszanego mięsa z piersi indyka i kurczaka
100 g oliwek
100 g suszonych pomidorów namoczonych w oliwie
szklanka śmietany
kilka gałązek bazylii
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
3 gałązki posiekanej dymki

WYKONANIE:
Mięso zmielic przy małych oczkach a następnie zmiksowac blenderem.Do mięsa dodac śmietane, sól, pieprz, rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku, dymke i bazylie.Wsztko dokładnie jeszcze raz zmiksowac.
Do formy na pasztety położyc folię aluminiowa nasmarowaną masłem.Połozyc troche masy a na nią oliwki,przykryc znowu masą a na nią suszone pomigory.Na wierzch wyłożyc reszte masy i wyrównac powierzchnie.
Forme włożyc do piekarnika o temp 170 stopni.Foremke owinąc szczelnie folią aluminiowa i wstawic do kąpieli wodnej.Piec ok 1 godziny.