Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30163
najnowszy wpis: 15.12.2017 00:32

Mamy 27401 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ warzywa z mięsem i ryżem

szczygłowa

postów: 4

12.10.2006 17:49

Bardzo prosty ale niezwykle smaczny obiad. Dobre pomysły nachodzą mnie o poranku :)

Podaję orientacyjne proporcje dla dwóch osób.

Potrzebujemy: ok. 30-40 dkg mielonego mięsa, 1 niedużą cukinię, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 dużą dymkę (zielona+biała część), 1-2 woreczki ryżu naturalnego. Oczywiście przyprawy. Ale o tym później.

Mięso wysmażamy dosyć mocno, nie potrzebujemy oliwy. Doprawiamy pieprzem cayene (uwaga, bardzo ostry :)) i jeśli ktoś posiada - mieszaniną ziół do kebabów/suvlaków - bombowe.
W woku smażymy pokrojone (nie za drobno) wszystkie warzywa, tak by się przypiekły. Na koniec przyprawiamy curry. Dokładamy mięso.
Ugotowany (ale nie za miękki), niesolony(!) ryż dodajemy do patelni z pozostałymi tak zwanymi elementami potrawy.
Smażymy razem kilka minut, aby smaki i aromaty przesyciły się soba nawzajem.

A ryż niesolony, dlatego bo mięso jest bardzo ostre. Te dwie przeciwności pieknie się uzupełniają.

Życzę smacznego.
Pozdrawiam :)