Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27386 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ w boczku - troszkę inaczej:-)

hania-kasia

postów: 82

21.08.2009 12:04

Bardzo lubię camembert pokrojony w grube plastry, zawinięty w plasterki boczku lub szynki i usmażony na oleju, podany z żurawiną. Super przekąska do wina.

Arczi

postów: 89

24.07.2009 01:03

Jeśli chodzi o boczek, to mój brat przywiózł ze stanów jeden super przepis, który zapodał mu tam znajomy:

bierzemy kozi ser, kroimy w duże kostki, obsypujemy tymiankiem, po czym zawijamy w boczek i ostrożnie smażymy - tak, zeby się nie rozwaliło, a boczek się obsmażył. Pyszna sprawa i mało roboty = super przystawka.

hania-kasia

postów: 82

21.07.2009 08:14

Wątróbkę (drobiową oczywiście) w boczku robię inaczej niż Ty, Jacku - obsypuję kawałki wątróbki przyprawami, zawijam w boczek na patelni, na rozgrzanym oleju.

Polecam też morele suszone zawinięte w małe plasterki salami peperoni i upieczone w piekarniku. Też dobrze jest namoczyć lekko owoce przed zawinięciem, jeśli są zbyt suche.

jacek1f

postów: 2296

22.10.2007 11:31

Przerobiłem inny wariant jeszcze - polecam.
Wątróbka drobiowa w kawałkach leciutko przesmazona - 1-2 minuty na oliwie i jak ostygnie to wieksze kawałki w boczek i tylko do zumienienia tegoż do pieca:-)
Mniam.

jacek1f

postów: 2296

19.09.2007 16:03

jedna nowa rzecz, sprawdzona:-)

WINOGRONA - te duze, (ja mialem duze bezpestkowe mutanty) tez sie sprawdzaja bardzo milo - lekko owiniete w cieniutki platek parmy lub bekonu, boczku... na 10-12 minut w piecu.
Mru...

jacek1f

postów: 2296

10.07.2007 17:30

smacznego!

lili

postów: 20

10.07.2007 14:00

ojej szkoda ze tu nie zajrzalam wczesniej bo w niedziele mam targ z wielkimi oliwkami ale to nic w sklepie tez sa zrobie sobie to danko dzisiaj na przystawke a potem opisze doznania smakowe.a z tym winem tez strzal w dziesiatke wlasnie odkrylam swietne .

jacek1f

postów: 2296

07.07.2007 13:17

Lili :-)
dla Ciebie specjalnie:

zrob sobie smakowite szaszłyczki szybkie - sam smak...

cieniutkie platerki boczku wedzonego albo cieniutkie plasterki parmy. Duze oliwki - na wage - bez pestek (niestety musza byc te wielkie) obwijasz kawaleczkiem wedliny, ale na jeden raz. Nie rulonik tylko raz obwinieta oliwka.

Na patyczek szaszłykowy nadziwasz i na bardzo mocno rozgrzanej patelni z minimum tluszczu - bo boczek ma, albo z tyc oliwy jak parma smazysz do zrumienienia.

I juz.

Swietne do wina.

lili

postów: 20

07.07.2007 11:40

a ja bym sie z Jackiem najadla.uwielbiam szynke parmenska czy boczek suszone owoce i te kombinacje o ktorych tu nam napisal.ja lubie fasolke zawijana w wyzej wymienione polana oliwa z oliwek och!super jedzonko na letnie popolunia!a oliwki to garsciami!

jacek1f

postów: 2296

28.06.2007 20:01

sa teraz swieze figi po 3,20 zł duza jedna...

marieta5

postów: 495

16.06.2007 23:13

Jako dumna, przyszła matka nie mam zamiaru sobie niczego odmawiać. O! Dobra, chyba sobie barszcz z obiadu podgrzeję.

marieta5

postów: 495

16.06.2007 12:50

;-) Ja nie wyobraziłam sobie tych zapieknaych pyszności, ponieważ są tam składniki, które mi nie odpowiadają ;-) ale jak wspomniałaś o tym pesto... Ah :D Znowu mam smaka, kurcze ;) Idę po ciastka z czekoladą. Pa.

Chenia

postów: 459

16.06.2007 10:34

Wyobraziłam sobie te zapiekane pyszności...

marieta5

postów: 495

16.06.2007 00:38

Chenia - czy to ma coś wspólnego z tym tematem ;D?? A makaron z pesto bardzo lubię. Dobra. Przez Ciebie też mam na coś smaka. Idę po chipsy.

Chenia

postów: 459

15.06.2007 16:28

A domu żadnych pyszności, chyba zostaje makaron z pesto

Chenia

postów: 459

15.06.2007 16:27

Boże jestem głodna!

wesika

postów: 17

15.06.2007 12:47

boczek to mój przysmak nr 1, napewno skorzystam. Dzięki!

marieta5

postów: 495

02.06.2007 20:19

Bleeeeeeeee............... wybacz Jacku, ale po pierwsze nie lubię suszonych owoców, a po drugie nie lubię szynki parmeńskiej.
NIE SKORZYSTAM

jacek1f

postów: 2296

17.04.2007 13:02

nie sliwki, te tez oczywiscie, ale

albo w boczku - cienkie plasterki wedzonego;
albo w szynce parmeńskiej - polowie plasterka;

Zawijamy suszone morele, daktyle, figi, oraz duuuże oliwki bez pestek.
Owoce dobrze jest namoczyc chwile wczesniej w wisniówce lub whisky.
Ukladamy na blasze na pergaminie - po co brudzic? - i wkladamy do 220 st na 8-12 minut - do zrumienienia boczku.

Podajemy od razu.