Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ Tricki

alvaro

postów: 25

17.05.2010 16:03

Dobry sposób aby gulasz miał ładny kolor, trzeba tylko mocno usmażyć kawałki mięsa, im ciemniejsze, tym głębszy kolor gulaszu

Hestia Q-34

postów: 419

30.04.2010 12:52

Sos pomidorowy z programu River Cafe.
Dosc duzo cebuli smazyc,az nabierze zlocistego koloru i rozpadnie sie.
Sol,pieprz,czosnek,oregano,pomidory w puszkach - gotowac 1,5 godziny.
Kiedy robie ten sos,czasem zamiast oregano dodaje tymianek,albo majeranek niekiedy trawe cytrynowa.Jesli odparuje za duzo lubie dodac troche bialego wina.

magnolia

postów: 61

30.04.2010 11:43

hmmmm słyszałam o tym :) sosy pomidorowe we Włoszech gotuje się podobno nawet parę godzin i dlatego ich smak jest taki skoncentrowany :-)

alvaro

postów: 25

17.04.2010 19:56

MarcinO napisał 31.07.2008 20:29:
aby wzmocnić smak sosów na bazie pomidorów, można dodać kilka kropel octu z czerwonego wina (to chyba od Jamie'ego)
żeby wzmocnić smak pomidorów w sosie dodał bym więcej pulpy pomidorowej i wiekszość odparował

alvaro

postów: 25

17.04.2010 19:55

wystarczy stuknąć zakrętką o blat naokoło słoika, później lekko się rozkreca

KATARZYNKA

postów: 760

07.03.2009 19:02

alicka napisała 05.03.2009 22:07:
najlepszy otwieracz do słoików to silny mężczyzna (może być sąsiad ;), ja najczęściej gdy już nic nie pomoże do słoika dostaje się za pomocą łyżeczki, słoik stawiamy na wieczku i łyżeczką delikatnie wmanewrowujemy między gwint słoika a pokrywkę, taka trochę precyzyjna robota :)
Zgadza się, ale gdy "silnego mężczyzny" nie ma obok to trzeba sobie radzić samej. Co do podanego sposobu z łyżeczką to tak robiły moja mama i babcia tylko, że one używały do tego noża. Ja odkryłam inny. Nie wiem czy lepszy czy też gorszy ważne, że równie skuteczny. Każdy po prostu wybiera to co mu bardziej odpowiada. A co do "cudownych akcesoriów", to zgadzam się z Jackiem, szkoda na nie pieniędzy i miejsca w kuchni (z reguły po krótkim czasie leżakują gdzieś w szufladzie zupełnie zapomniane).

alicka

postów: 134

05.03.2009 22:07

najlepszy otwieracz do słoików to silny mężczyzna (może być sąsiad ;), ja najczęściej gdy już nic nie pomoże do słoika dostaje się za pomocą łyżeczki, słoik stawiamy na wieczku i łyżeczką delikatnie wmanewrowujemy między gwint słoika a pokrywkę, taka trochę precyzyjna robota :)

jacek1f

postów: 2296

02.03.2009 10:25

w każdym razie... :=-) nie warto kupowac specjalistycznego sprzętu!
:-)

KATARZYNKA

postów: 760

28.02.2009 20:54

Można i tak jak piszesz JACKU. Przy mniej opornych słoikach polecam też (zwłaszcza dla kobitek) odkręcanie nakrętek w gumowych rękawicach do zmywania.

jacek1f

postów: 2296

28.02.2009 10:22

albo wsadzic na chwile pod bardzo gorącą wode pokrywke. Metal rozszerzy sie szybko, a szklo sloika nie, wiec mamy luz do odkrecenia.

KATARZYNKA

postów: 760

25.02.2009 22:39

Oporny słoik-wystarczy postukać wieczkiem (z każdej strony) np.o blat stołu. Teraz bez problemu można go odkręcić.

witaminka

postów: 1

24.02.2009 17:08

:)

minutka

postów: 1250

17.08.2008 12:41

A propos trzymania niedojrzałego avokado przy bananach... W pobliżu avokado nie może leżeć cytryna. Nie wiem, co ona ma w sobie, ale jej obecność sprawia, że owoce i warzywa zielone dostają ciemnych plam.

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.11.2008 21:18

minutka

postów: 1250

17.08.2008 12:38

Żeby pączki nie były zbyt tluste po usmażeniu, do oleju dolać bardzo ostrożnie (!!!) nieco spirytusu.

czemu_nie

postów: 8

06.08.2008 00:05

jacek1f napisał 12.03.2007 14:36:
Jesli chcesz turbo, to jablka dodadza speedu:-)

Jablko i banan pomoga dojrzec wszystkiemu, nawet dzieciom:-)
hehe...taż mówiłam że Cię lubie....gdzie nie zajrzę ...

MarcinO

postów: 415

31.07.2008 20:29

aby wzmocnić smak sosów na bazie pomidorów, można dodać kilka kropel octu z czerwonego wina (to chyba od Jamie'ego)

czaja

postów: 39

15.07.2008 23:17

marieta5 napisała 27.06.2007 02:52:
Właśnie oglądam Parę w kuchi.. No więc, żeby łatwiej było obrać dużą ilość czosnku, na kilka godzin przed jego użyciem wkładamy całą główkę/główki do ciepłej wody.
wystarczy półgodzinki a jak rozbierzemy na cząstki to i 15 minut wystarczy,wiem bo praktykuje, a używam dużo czosnku:)

kiwi napisała 24.06.2007 22:48:
Nie można smażyć na oliwie z pierwszego tłoczenia! Szybko się pali. Nie można i tyle ;)
Można smażyć tylko trzeba mieć mniejszy ogień żeby temperatura wzrastała bardzo powoli tylko po co skoro traci wszystkie witaminy i staje się takim samym tłuszczem co olej rzepakowy, tylko dużo droższym.

i na koniec o pomarańczach:)
słodkie pomarańcze to takie które od dołu mają dziurkę (takie wgłębienie) o średnicy minimum 0,5 cm

nienartus.a

postów: 4

26.06.2008 20:34

warzywa, ktore rosna na powierzchni wrzucamy do wrzacej wody i dopiero gotujemy. natomiast te, ktore rosna w ziemi wrzucamy do zimnej czekajac, az sie ugotuja ;)

(chodzi tu glownie o walory smakowe i "zatrzymanie" witamin etc.)

jacek1f

postów: 2296

08.10.2007 14:30

Żeby odkręcic zastały słoik z metalowa pokrywka wystarczy nakapac wrzątkiem na wierzch nakrętki, lub pod gorąca woda potrzymac chwile.
Metal rozszerzy sie a szkło nie i łatwo sie otworzy.

Słodkie przetwory warto dłużej pod ciepłaąwoda zakretke trzymac, rozpusci sie to co ulało sie kiedys przy zakrecaniu.

Marlej

postów: 202

28.09.2007 00:09

Przy pasteryzacji przetworów warto każdy ze słoików zawinąć w papier, może być zwykła gazeta oraz wyłożyć dno garnka papierem.
Dzięki temu słoiki nie będą się obijały o siebie i o garnek podczas wrzenia co znacznie zmniejszy ryzyko ich popękania.

jacek1f

postów: 2296

17.09.2007 14:08

Jak pieczemy paprykę, to warto na blasze, naczyniu etc. rozlozyc dwa kawalki folii alu.
Potem zamaist przekladac do torebki papierowej lub plastikowej - tylko zawijamy brzegi folii szczelnie i czekamy 10-15 minut.

I juz, bez przekladania, parzenia palców, skorka schodzi łagodnie.

kiwi

postów: 234

02.09.2007 18:43

jacek1f napisał 29.08.2007 19:58:
Kiwi, proooszę...:-))))

Moja Prababcia tak robiła i mama Mieszka I też,
co do tego ma JO?

:-)))
Ale moja mama tak nie robi, babcia też nie znala tego sposobu ;))) A Jamie znał! ;)))

marieta5

postów: 495

01.09.2007 15:51

Krojąc cebulę, odcinajmy tylko jeden koniec, w przeciwnym razie cebula może się rozpaść.

jacek1f

postów: 2296

29.08.2007 19:58

Kiwi, proooszę...:-))))

Moja Prababcia tak robiła i mama Mieszka I też,
co do tego ma JO?

:-)))

kiwi

postów: 234

29.08.2007 19:52

Sposób Jamiego na obieranie jajek:

jajko przygniatamy do stołu, rolujemy jak cytrynkę i skorupka sama schodzi :)

jacek1f

postów: 2296

28.08.2007 11:30

Jak nie mamy miksera do frapki, albo jak nie mamy tez shakera, to uzyjmy słoika po miodzie albo po oliwkach. Dobrze miec zawsze takie ze dwa sloiki wyparzone.

Łyzka kawy neski, łyzka cukru (lub pół), dwie kostki lodu, dopełniamy woda zimną, zakręcamy słoik i trzęsiemy soldnie przez 2 minuty.
Wlewamy do szklanki wysokiej i dodajemy na wierzch mleko. Już.

na upały lub na wspomninie Grecji - jak znalazł.
Bez mikserka specjalnego.

Inny słoiczek, zawsze do uzycia przy robieniu vinegretów.

Marlej

postów: 202

26.08.2007 23:10

Aby ryż się nie rozgotował, i był sypki, można dodać do wody kilka kropli soku z cytryny.

Chenia

postów: 459

21.08.2007 23:20

O, z tym winem to fajny pomysł, choć we dwójkę raczej dajemy radę całej butelce do kolacji :-)))

jacek1f

postów: 2296

21.08.2007 12:28

To piekna sztuczka w ogóle z kostkami lodowymi. Mozemy tak przygotowac wszelkie zioła i mamy własne kosteczki smaku :-) an nie knorrowe - do zup i sosów - wyjmujemy z lodówki i buch kostke lodową -ziołowa do garnka i juz.

Podobnie z winem, jezeli nie wypilismy od razu i nic akurat nie gotujemy na winie, mozemy zamrozic porcje do sosow i zup na przyszlosc.

lutka

postów: 36

31.07.2007 13:35

aaa jeszcze zapomniałam - lubię tak zamrażać sok z cytryny, limonki bądź ewentualnie pomarańczy i takie kostki dodawać do wody mineralnej razem z plasterkiem cytrusa. Super!

lutka

postów: 36

31.07.2007 13:34

Dużo lepsza kawa mrożona będzie, jeżeli wcześniej ostygła, słodką bądź nie (zależy od gustu) kawę wlejemy do woreczków do lodu i potem takiego, kawowego lodu będziemy używać do chłodzenia kawy na zimno :) Podobnie do ice tea, lepiej mieć kulki zamrożonej wczeniej herbaty, a nie wody :)

YANE

postów: 11

18.07.2007 15:32

marieta5 napisała 28.06.2007 00:25:
Zanim dodasz do zupy śmietanę, aby jej się nie zważyła dodaj do niej szczyptę cukru.
Hmm ja znam ten tip ze szczyptą soli ;)

jacek1f

postów: 2296

29.06.2007 13:13

pax pax... :-) Contessa dała plamę, bo to telewizyjne gotowanie i potem pewnie wyrzucają i tak, i nie czekają by zobaczyć jak ohydnie wyglądaja poskręcane sczarniałe paseczki pieknej bazylii.
I tyle.

Niech robia co chcą, a my nie krójmy nożem zielnych liściastych roślin i już:-)

jacek1f

postów: 2296

28.06.2007 08:04

ale moze ona jej uzywala do doprawienie a nie jako glowny ladny skladnik...

marieta5

postów: 495

28.06.2007 02:07

Szok! Szok! Szok!
Przed chwilą widziałam jak Contessa kroiła bezczelnie nożem bazylię!!! Ja nauczona przez Kiwi i Jacka, że pod żadnym pozorem kroić bazyli nożem nie można, przeżyłam szok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bosonoga zaraz otrzyma ode mnie koleją jedynę!!!!!!!!!!!!!!

marieta5

postów: 495

28.06.2007 00:31

Do gotowanej czy duszonej potrawy mięsnej dodaj łyżkę wódki albo trochę wina. Zawarty w nich alkohol sprawi, że mięso szybko stanie się miękkie. Podobny
efekt uzyskasz, dodając szczyptę cukru, kawałki jabłka czy
odrobinę soku ananasowego.

marieta5

postów: 495

28.06.2007 00:29

Jeśli robisz sałatkę warzywną, sól dodawaj tuż przed podaniem, aby warzywa nie puściły soku.

marieta5

postów: 495

28.06.2007 00:26

By fasolka szybko się ugotowała, wcześniej opłucz ją, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin, by namiękła. Możesz gotować ją w tej samej wodzie lub zalać
świeżą, ale zimną.

marieta5

postów: 495

28.06.2007 00:25

Zanim dodasz do zupy śmietanę, aby jej się nie zważyła dodaj do niej szczyptę cukru.

Marlej

postów: 202

27.06.2007 23:48

kiwi napisała 27.06.2007 23:36:
rodzynki warto namoczyć przed dodaniem ich do ciasta, wtedy napęcznieją.
Ale czy to prawda, że otoczenie ich mąką sprawia, że nie opadną na dno foremki? U mnie jakoś nigdy to nie dziala!
Mąka ma niby powodować przyklejanie się rodzynek do ciasta zanim opadną, ale różnie to bywa, szczególnie gdy ciasto jest rzadsze.

kiwi

postów: 234

27.06.2007 23:36

rodzynki warto namoczyć przed dodaniem ich do ciasta, wtedy napęcznieją.
Ale czy to prawda, że otoczenie ich mąką sprawia, że nie opadną na dno foremki? U mnie jakoś nigdy to nie dziala!

Marlej

postów: 202

27.06.2007 21:58

Z obieraniem orzechów i migdałów z brązowej skórki tak samo- do wrzątku.

marieta5

postów: 495

27.06.2007 02:52

Właśnie oglądam Parę w kuchi.. No więc, żeby łatwiej było obrać dużą ilość czosnku, na kilka godzin przed jego użyciem wkładamy całą główkę/główki do ciepłej wody.

marieta5

postów: 495

26.06.2007 23:47

Albo trzepaczka w łapkę i jedziemy :D

Chenia

postów: 459

26.06.2007 22:26

Do shakera najlepsze jest martini z ginem i lodem :-)

jacek1f

postów: 2296

26.06.2007 19:48

a jak nie ma shakera to oczywiscie kazdy sloik z pokrywką:-)

kiwi

postów: 234

26.06.2007 19:11

Aby idealnie wymieszac vinegret, można go przygotować w shakerze w wiadomy sposób :>

jacek1f

postów: 2296

26.06.2007 12:22

Szybkie i pomocne - przy obieraniu wiekszej ilosci szalotek:
w miseczce zalac je wrzatkiem na chwile (jak z pomidorami sie robi przy obieraniu..) potem przelac zimna woda i odchodzi wszystko pieknie w rękach.

marieta5

postów: 495

25.06.2007 16:00

A fu! To już mnie skutecznie zniechęciłeś do krojenia nożem liście bazylii ;)

jacek1f

postów: 2296

25.06.2007 11:05

nie nalezy kroic ziol lisciastych nozem, bo w kontakcie z ostrzem zaczynaja sie szybko utleniac i czernieja ohydnie i marszcza sie. Dlatego do saltek i salat i przybran - nie kroimy slat, rukoli i bazylii i szalwi i miety itp

Co innego do potrawy, jak i tak poddajemy je obrobce jakiejsc - i tak przestana ladnie :-) wygladac.

Najbrzydsze jest jak ktos podaje salatke caprese i bazylia jest krojona....uch... czarne popsute paseczki.... brrr. Albo w restauracjach slaty piekne ciete w paski sczernaile, brrr.

Palcami palcami!

marieta5

postów: 495

25.06.2007 02:02

Kiwi - nie można? A właściwie dlaczego? Tzn. nie podważam Twojego zdania, ale po prostu mnie ciekawi czemu tak się dzieje :)

kiwi

postów: 234

24.06.2007 22:54

Liści bazylii nie nalezy kroić nożem, bo ciemnieją. Lepiej rwać je palcami!

kiwi

postów: 234

24.06.2007 22:48

Nie można smażyć na oliwie z pierwszego tłoczenia! Szybko się pali. Nie można i tyle ;)

wesika

postów: 17

15.06.2007 13:05

dobry trik na kluski: ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, czekamy aby troche się ostudziły, i jak są ciepłe, moga być gorące mieszamy z mąką i jajkiem, kluski wyjdą doskonałe.

Cukiernik

postów: 8

13.06.2007 20:27

Może nie przypomina to tricka ale: jagody, truskawki, maliny, jeżyny trzeba podawać albo na zimno (będą kwaskkowate i bardzo dobre) albo na ciepło (będą słodsze) a nie w temperaturze pokojowej. Oczywiście, nie chodzi żeby je smażyć na patelni, ale dobrze by je było wstawić na 20-30- sek. do mikrofali.

marieta5

postów: 495

06.06.2007 15:18

Do drinków z owocami, najlepiej dodawać owoce mrożone. Ograniczymy wtedy ilość lodu, a drink się nie rozwodni (para w kuchni)

marieta5

postów: 495

05.06.2007 23:10

Pewnie wszyscy to znają, ale dodaję, że do makaronów z owocami morza, nie można dodawać sera! Lepiej dodać świeże zioła.

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:41

No i para w kuchni: aby nie upuścić ciezkiej patelni, należy ją chwycić za raczkę ale nie od dołu lecz od góry. To znaczy dłoń skierowana do dołu chwyta tą część raczki, któera jest blizej patelni a końcówka rączki opiera się o nadgarstek i prawie łokieć. Napiera na nie od dołu. Mam nadzieję ze dobrze to wytłumaczyłam ;>

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:35

Spagetti wkładamy do gotującej się wody (to nie odkrycie), jednak aby makaron równomiernie rozłożył się na ścianach garnka, trzeba trzymając spagetti pionowo w obu dłoniach, lekko je skręcić i puścić. Efekt gwarantowany :)

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:33

wykrajanie segmentów z pomarańczy bez białych błonek. Odcinamy końcówki pomarańczy , giętkim nożem odkrawamy skórkę wraz z błonkami, po czym bierzemy owoc do ręki i wykrawamy segmenty.

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:31

niedojrzałe akokado zawijamy w gazetę i chowamy do szuflady na kilka dni :)

kiwi

postów: 234

03.06.2007 11:28

krojenie cebuli w drobną kosteczkę:
połówkę cebuli nacinamy nie do końca wzdłuż, aby cebula się nie rozpadła a potem mocno ją trzymamy i kroimy w drugą stronę:)

marieta5

postów: 495

03.06.2007 00:47

Fajne triki :) Niektóre znam, o niektórych nie miałam pojęcia, ale wszystkie wykorzystam w kuchnii :)

fumo

postów: 3

23.05.2007 20:38

podpatrzone u surferów - przed robieniem szaszłyków na grilu moczymy patyczki do nadziewania w wodzie, zeby sie nie paliły. wydaje mi sie to szczególnie cenne, kiedy robimy to na grilu w piekarniku w domu, bo w razie "zapłonu" nie mamy tak szybkiej mozliwosci reakcji jak na grilu otwartym.

morderska

postów: 91

23.04.2007 21:24

zabawny topic:) jak wymienianie porad gosposi z lat 60-tych.

ale tytułem porad - kiedyś też nie wiedziałam, a lata temu oświeciła mnie przyjaciółeczka - używając folii aluminiowej warto zwracać uwagę gdzie układamy stronę błyszczącą lub matową.

jeśli chcemy zatrzymać żar w środku, powinniśmy błyszczącym układać "do środka", jeśli nie chcemy by żar mocno przypiekał nasze danie - bardzie błyszcząca strona znadzie się na wierzchu.

przykład:

pieczenie ziemniaków w folii - błyszczące do środka, matowe na zewnątrz
podpiekanie ciasna, które nadal w środku jest wilgotne - błyszczącym na zewnątrz.

jacek1f

postów: 2296

23.04.2007 15:57

Jeszcze nie, ale to byl nasz "papier do pieczenia", czyli wlasnie peergamin... najzwyklejszy. Ten, co blache sie nim wyklada pod cisata i ciasteczka.

Chenia

postów: 459

22.04.2007 23:12

Tylko czy papier do pieczenia dostępny w naszych sklepach można potraktować jako pergamin z technicznego punktu widzenia? Jacku czy już to wypróbowałeś?

Chenia

postów: 459

18.04.2007 11:03

ten namoczony pergamin wygląda interesująco, trzeba będzie spróbować...

jacek1f

postów: 2296

17.04.2007 12:55

Podejrzane u Oliviera - nie znalem! - jak przykrywamy pieczen pergaminem, to moczymy fo i zgniatamy, a on pieknie miekko okleja miesa. Super.

Chenia

postów: 459

16.04.2007 19:49

Przed pieczeniem biszkopta smaruję tylko dno tortownicy tłuszczem. Po upieczeniu boki nie odstają od formy i są równiejsze.

klara57

postów: 3

04.04.2007 15:20

Żeby papier ryżowy był miękki i klejący (lekko) trzeba przed użyciem zmoczyć go w wodzie z cukrem.

mania26

postów: 2

13.03.2007 17:58

jeśli nie chcesz soku cytrynowego z pestkami przeciskaj je nad dłonią ew przez gazę, podobnie należy postąpić jeśli chce się oddzielić białko od żółtka:)

jacek1f

postów: 2296

12.03.2007 14:36

Jesli chcesz turbo, to jablka dodadza speedu:-)

Jablko i banan pomoga dojrzec wszystkiemu, nawet dzieciom:-)

Babeczka z lukrem

postów: 4

12.03.2007 11:06

Szybsze dojrzewanie owocow.....

Jesli masz niedojrzale gruszki, kiwi, awokado i inne. i chcesz przespieszyc ich dojrzewanie wluz je do jednej miski z babanami. Duzo szybciej dojzeja.
Zasada dziala w obie strony. Jesli niechcesz zeby za szybko dojzaly nie kladz ich z bananami. :)))

Babeczka z lukrem

postów: 4

12.03.2007 11:01

Rozbijanie surowych jajek.......

Pomysl zaobserwowoany w jednym z programow kuchni.tv i sie sprawdza.

Jesli chcesz ladnie rozbic swieze jajko to rozbij je o plaska powieszchnie a nie kant (np miski) wtedu ladnie jakjo dzieli sie na 2 polowki, zoltko sie nie uszkodzi a drobne skorupki nie wpadna do miski z jajkiem.

Mozna w teb sposob ladnie rozbijac jejka uzywajac tylko jednej reki.
Polecam ten sposob naprawde sie sprawdza.

Babeczka z lukrem

postów: 4

07.03.2007 10:25

arbuzy nie rosną na drzewie. Sa z rodziny duniowatych i rosną blisko ziemi jak dynie czy ogórki. Ta plama to od tego, że ta część leżała na ziemi i słońce tam nie docierało wiec sie odbarwiła skurka.

Młody kucharz

postów: 18

02.03.2007 18:57

Z tym arbuzem chodzi o to że on sam spadł z drzewa i leżał na ziemi i od tego ma żółtą plamę bo nikt go nie zerwał.

Filip F xxx

postów: 61

21.02.2007 19:58

Niestety z arbuzem nie jest to do końca prawdą. Ta plama może być na dojrzałym lub nie arbuzie. Mam znajomych Hiszpanów, u których w kraju arbuz jest owocem popularnym jak u nas jabłko, których właśnie śmieszy jak idą do sklepu i widzą te tłumy ludzi oglądających i opukujących arbuzy. Po wyglądzie w zasadzie nie da ocenić ze 100% pewnością że arbuz jest dojrzały czy nie.

Goga

postów: 38

20.01.2007 16:41

Mario dlaczego tak złośliwie

mario

postów: 12

18.01.2007 12:26

żeby były plasterki to trzeba pokroić i turlać przez 2 min

Młody kucharz

postów: 18

02.12.2006 17:32

Prosze żeby tutaj dzielić się trickami. Ja dam takie podstawowe które większość z was zna ale dla początkujących może będzie to pomocą. No to tak: przed wyciskaniem soku z cytryny należy najpierw ją turlać po desce przez 4 sekundy naciskając na nią ;przed obieraniem czosnku należy na ząbek nacisnąć rzeby lekko się rozłamał (dla tych delikatnych: można przez nóż); żeby sprawdzić czy arbus będzie dobry należy poszukać zółtej plamy na nim; czwarty trick jest w moim profilu. Prosze jeszcze raz o pisanie w tym temacie.