Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jakie wino do dań z warzyw? >

Jeżeli lubicie czerwone wino wytrawne, mogę polecić Leaping Horse Merlot, ono dobrze...

malina_, 24.10.2017 | czytaj dalej


Dopłata >

Hej, czy jest tu ktoś zorientowany w temacie, kto mógłby mi powiedzieć,...

Miles, 23.10.2017 | czytaj dalej


Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1977, wpisów: 29967
najnowszy wpis: 24.10.2017 02:32

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ TARTY

caer

postów: 194

05.05.2010 13:34

Cheniu surowe dodaje. Tylko pokrojone są tak cienko że prawie przezroczyste.
przepraszam, że tak długo nie odpowiadałam ale byłam wyjechana
pozdrawiam :)

Chenia

postów: 459

30.04.2010 15:16

caer napisała 11.03.2010 19:01:
tarta ziemniaczano serowa

ciasto francuskie lub kruche jak poprzednio (do fkruchego można dodać tymianek lub rozmaryn)

farsz:

żółty wędzony ser - np rolada beskidzka - pokrojona w plasterki
ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki - 2-3 mm
cebula pogrojona w cieniutkie piórka
tymianek/rozmaryn

na cieście rozłożyć ziemniaki tak że by trochę na siebie zachodziły jak dachówki:)
posypać ziołami skropic odrobine oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Z solą ostrożnie bo ser jest dość słony. Na to ułożyć ser i na sam wierzch rozrzucić cebulę. Znow lekko skropić oliwą.
I do piekarnika. 180-200 stopni przez 25-30 minut
A ziemniaki dajesz surowe, czy podgotowane?

caer

postów: 194

17.03.2010 17:01

w temacie tart to ciasto jest bardzo blisko :)

ciasto cebulowe

przepis znaleziony wieki temu na FK i dobrze wypróbowany.
Wychodzi przepyszne i bardzo sycące. Moim zdaniem smaczniejsze jest na zimno. Przepis na ciasto jest pracochłonny ale naprawde rewelacyjny.

Ciasto cebulowe:

21 g świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
120 g masła
250 g mąki
sól
2 kg cebuli
2 jajka
180 g śmietany kremówki
50 g wędzonego boczku (lub wiecej :)
szcypta kuminu
3 żółtka

Rozpuścić drożdże w letnim mleku. Makę przesiać, zrobić zagłębienie i wlać w to mieszanine mleka i drożdży. Przysypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na jakieś 20 min. Do zaczynu dodać 20 g masła i szczyptę soli. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejce. Potem znów zagnieść przez jakiś 10 - 15 min i znów odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. (pracochłonne cholerstwo:) ale warto. Ciasto wychodzi pyszne, bardzo delikatne. Warto wypróbować.
teraz farsz
Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać masło i na tym, wszystkim zeszklic cebule pokrojoną w piórka, dodac kumin, sól i pieprz do smaku. Dietetyczne to to nie jest. Zdjąc z ognia. Poczekać aż lekko ostygnie, dodac jajka i wymieszać.
Tortownicę (28 cm) natłuścić masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto powinno trochę wystawać ponad brzeg torownicy. Wyłożyć na to masę cebulową. Można na wierzch posypać jeszcze boczkiem:) takie szaleństwo.
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec 10 min.
w miseczce wymieszać śmietane z żółtkami i szcyptą soli i zalać mieszaniną ciasto. Zmniejszyc temepraturę do 180 stopni i piec 45-50 minut.

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.04.2010 19:44

caer

postów: 194

11.03.2010 19:11

caer napisała 11.03.2010 19:01:
tarta ziemniaczano serowa

ciasto francuskie lub kruche jak poprzednio (do fkruchego można dodać tymianek lub rozmaryn)

farsz:

żółty wędzony ser - np rolada beskidzka - pokrojona w plasterki
ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki - 2-3 mm
cebula pogrojona w cieniutkie piórka
tymianek/rozmaryn

na cieście rozłożyć ziemniaki tak że by trochę na siebie zachodziły jak dachówki:)
posypać ziołami skropic odrobine oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Z solą ostrożnie bo ser jest dość słony. Na to ułożyć ser i na sam wierzch rozrzucić cebulę. Znow lekko skropić oliwą.
I do piekarnika. 180-200 stopni przez 25-30 minut
a i jeszcze ważne. Jeśli uzyjecie ciasta francuskiego to tej tarty nie trzeba robić w formie. Wystarczy zagiąć brzegi ciasta albo leciutko naciąć ciasto wzdłuż boków zostawiając 2-3 cm margines. Daje to świetny efek. ta "ramka rośnie" towrząc fajny brzeg. Wnętrze z farszem zostaje płaskie. Fajny patent

caer

postów: 194

11.03.2010 19:01

tarta ziemniaczano serowa

ciasto francuskie lub kruche jak poprzednio (do fkruchego można dodać tymianek lub rozmaryn)

farsz:

żółty wędzony ser - np rolada beskidzka - pokrojona w plasterki
ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki - 2-3 mm
cebula pogrojona w cieniutkie piórka
tymianek/rozmaryn

na cieście rozłożyć ziemniaki tak że by trochę na siebie zachodziły jak dachówki:)
posypać ziołami skropic odrobine oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Z solą ostrożnie bo ser jest dość słony. Na to ułożyć ser i na sam wierzch rozrzucić cebulę. Znow lekko skropić oliwą.
I do piekarnika. 180-200 stopni przez 25-30 minut

caer

postów: 194

11.03.2010 18:54

lamcia napisała 09.03.2010 17:50:
dojrzewam do tego, aby zrobić tarte na kolację:)
i jak tam? dojrzałaś? :)))

lamcia

postów: 65

09.03.2010 17:50

dojrzewam do tego, aby zrobić tarte na kolację:)

caer

postów: 194

09.03.2010 16:40

bo tarty to bardzo smaczny i wdzięczny temat :)
Sa szybkie, smaczne i mozna samemu kombinowac ze smakami jak dusza zapragnie:)

lamcia

postów: 65

09.03.2010 16:28

pomysł za pomysłem w tym temacie. Aż ślinka mi poleciała:)

caer

postów: 194

09.03.2010 15:22

no to jeszcze jedna :)
Tarta z kiszoną kapustą

na patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w drobna kostke dobrze uwędzona kiełbasę i boczek. Dodać do tego kapustę kiszoną i dusić przez kilka minut. Doprawić kminkiem i pieprzem. Zdjąć pokrywkę i odparować tak żeby była w miarę sucha.
Na ciasto francuskie wykładam farsz. Dośc cienką warstwę. Zalewam to wszystko rostzrepanym jajkiem i posypuje parmezanem (wiem, brzmi dziwnie ale naprawde działa.) Może być inny ser byle dość ostry w smaku.
DO piekarnika na 20-3o minut w temp. 180-200 stopni.

(tym razem robiłam tylko na francuskim cieście, więc ne wiem jak zagra z kurchym. chociaż jakby do kruchego ciasta dodac trochę kminku to hmm musze spróbować:)

ta tarta jest nawet chyba smaczniejsza na zimno. polecam :)

caer

postów: 194

09.03.2010 14:41

to może jeszcze tarta catalana :)

podstawą jest kuche ciasto, nie robiłam jeszcze na francuskim więc nie wiem jak będzie w smaku
farsz:

duża czerwona papryka (lub dwie)
200 gram chorizo
pimenton
3 łyżki przecieru pomidorowego
300 ml śmietany kremówki (można zastąpic bieluchem w wersji dietetycznej :)
szafran szczypta
4 żółtka
paryczka jalapeno
sol

paprykę upiec i pokroić w paski. Pokrojonaą kiełbasę usmażyć na patelni. Dodac pimenton lub inna mielona słodka paprykę oraz pokojona jalapeno (iość zależy jak bardzo pikantne chcemy miec danie), doprawić sola odrobina pieprzu.
Wymieszać z pieczoną papryka i przecierem pomidorowym.
Farsz nałożyć na podpieczone na biało kruche ciasto.
Śmietanę lekko rozgrzać w rondelku z szafranem. Dolać do roztrzepanych żółtek i dobrze wymieszać. Najlepiej rózgą. Dodac odrobnę soli. Tak pzrygotowaną masą zalać farsz.
Piec jakies 10-15 minut w 180 - 200 stopniach aż sie zetnie.

caer

postów: 194

09.03.2010 14:17

a nie ma za co :) mam nadzieje że ci będzie smakowała:)

Hors Dewre

postów: 30

09.03.2010 14:09

cear - dzięki za inspiracje, własnie sie zastanoawiałem co na obiad, i chyba stanie na tarcie z grzybami. pozdrawiam!

caer

postów: 194

09.03.2010 13:52

tarta paprykowa.

ciasto kruche lub francuskie jak poprzednio

2 opakowania serka białego - używam bielucha
cukinia
papryka czerwona
3 jajka
biała mozarella/lub ricotta lub nic :)
pieprz, sól, odrobina chillii mielonego kuminu (do smaku)

pieczoną paprykę zmiksować z serkiem. Dp masy dodac jajka i przyprawy. Wymieszać.
Cukinię pokroic w cieniutkie paski (sprawdza się obieraczka do warzyw) i zblanszować tak żeby zrobiła się miękka. Delikatnie połaczyć z masą serowo paprykową.
Przełożyć na ciasto. na wierzch polożyć pokrojoną w plastry mozarellę. Można z niej zrezygnować, też jest pysznie, albo zamienić ją na pokruszoną ricottę.

piec 20-30 minut w 200 stopniach.

lamcia

postów: 65

24.02.2010 23:16

właśnie zauważyłam ten temat. I chyba się pokuszę o zrobienie podanych przepisów.

Chyba nie doceniam tart, choć mam dwie foremki do nich. W końcu się na coś przydadzą.

caer

postów: 194

05.03.2008 00:04

no to trzeba wypróbować:)

Chenia

postów: 459

15.02.2008 13:56

Tarta porowa
Zrobiłam inną wersję, bez boczku i bardziej mi nawet smakowało :-) Dodałam usmażone kawałki piersi kurczaka, pieczarek i kurżetek (cukinia), dalej bez kurkumy, reszta jak w przepisie caer. Po najmniejszej linii oporu - ciasto francuskie. Znowu wyszło cudne jedzonko.

caer

postów: 194

31.01.2008 22:28

Chenia napisała 31.01.2008 21:42:
Nie było dobrze, było rewelacyjnie!!!!! Tylko zrezygnowaliśmy z kurkumy, bo mi jakoś nie pasowała :-) Tarta może mniej żółta była i tak przepyszna. Ostatnio zasmakowałam w polskim serku typu włoskiego (a'la ricotta), sprawdził się super po zapieczeniu. Boczek był dzisiaj po wypieczeniu tak słony, że Olek prawie już nie używał soli. Na surowe ciasto francuskie wyłożył farsz i wrzucił do piekarnika. Dzięki za fajny przepis.
bardzo się cieszę :-))))

Chenia

postów: 459

31.01.2008 21:42

Nie było dobrze, było rewelacyjnie!!!!! Tylko zrezygnowaliśmy z kurkumy, bo mi jakoś nie pasowała :-) Tarta może mniej żółta była i tak przepyszna. Ostatnio zasmakowałam w polskim serku typu włoskiego (a'la ricotta), sprawdził się super po zapieczeniu. Boczek był dzisiaj po wypieczeniu tak słony, że Olek prawie już nie używał soli. Na surowe ciasto francuskie wyłożył farsz i wrzucił do piekarnika. Dzięki za fajny przepis.

caer

postów: 194

31.01.2008 16:46

jacek1f napisał 31.01.2008 11:17:
Jaki Pan Jacek?!

10 lat młodsza i od razu "pan"...

:-)

pozdrawiam
jf
:-)))))

caer

postów: 194

31.01.2008 16:45

Chenia napisała 31.01.2008 14:05:
Planujemy dzisiaj tartę z boczkiem i porami, ale na cieście francuskim, bo mój Olek powiedział, że ciasta robić nie będzie... Czy ciasto francuskie trzeba wcześniej podpiec??? Czy na surowe wyłożyć farsz po prostu i zalać rozbełtanymi jajkami ze śmietaną?
nic nie podpiekaj. Ponakłuwaj tylko dobrze widelcem i na takie surowe farsz i sos.
Będzie dobrze :-)))

Chenia

postów: 459

31.01.2008 14:05

Planujemy dzisiaj tartę z boczkiem i porami, ale na cieście francuskim, bo mój Olek powiedział, że ciasta robić nie będzie... Czy ciasto francuskie trzeba wcześniej podpiec??? Czy na surowe wyłożyć farsz po prostu i zalać rozbełtanymi jajkami ze śmietaną?

jacek1f

postów: 2296

31.01.2008 11:17

Jaki Pan Jacek?!

10 lat młodsza i od razu "pan"...

:-)

pozdrawiam
jf

caer

postów: 194

31.01.2008 10:49

Chenia napisała 31.01.2008 10:07:
Przepisy wydrukowane, jakiej foremki używasz? Mam tartową z IKEA, ale wydaje mi się taka wielka...
mam identyczną, białą ikeową. Są dwa rozdzaje, mała (28cm i duża - 35, wrócę do domu i zmierzę dokładnie:-)
Najczęściej robię te tarty z myślą o nakarmieniu kilku głodnych:-). Z podwójnych proporcji wychodzą dokładnie 2 - mała i duża:-)
jeśli zostanie ci trochę ciasta możesz je spokojnie zamrozić:-)

pozdrawiam:-)

Chenia

postów: 459

31.01.2008 10:07

Przepisy wydrukowane, jakiej foremki używasz? Mam tartową z IKEA, ale wydaje mi się taka wielka...

caer

postów: 194

29.01.2008 21:53

:-) dużo się dzięki źrodełku nauczyłam więc nie omieszkuje bić pokłonów.
A Pan Panie Jacku to nawet nie wie ile razy był moja inspiracją :-)))

jacek1f

postów: 2296

29.01.2008 21:44

to bardzo ładnie, że podajesz źródełka:-)
Ja też z FK dużo dużo:-)

caer

postów: 194

29.01.2008 20:57

tarta ze szpinakiem

kruche ciasto (lub gotowe francuskie w wersji szyyyybkiej)
2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach (lu oczywiście świeży)
4 jajka
30 dkg niebieskiego sera pleśniowego (robię i gorgonzolą i z rokpolem i z naszym swojskim niebieskim lazurem)
4 ząbki czosnku
kulka miekkiej białej mozarelli
pieprz
sól

na paletnię z zimną oliwą wrzucam zmiażdżony czosnek i rozgrzewam. Podsmażam czosnek, uważając żeby go nie przypalić. Dokładam rozmrożony i odciśnięty szpinak (lub świeże umyte dokladnie liście). Całość smaże do momentu w ktorym szpinak odparuje nadmiar wody. Zdejmuję z ognia. Lekko studzę. Dorzucam rozdrobiony ser pleśniowy, najczęściej krusze go poprostu w palcach na dość kawałki (1cm/1cm) dolewam rozmącone jajka i mieszam.
Na podpieczone kruche ciasto (lub surowe w przypadku francuskiego) wykładam masę szpinakową i na wirzchu rozkładam białe krązki mozarrelli.
Piekę 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.

smacznego życzy tartomaniaczka :-)

caer

postów: 194

29.01.2008 20:45

tarta z grzybami

40 dkg grzybów mrożonych (w sezonie oczywiście świeże)
(nigdy nie używałam pieczarek, siakos tak dla mnie te champiliony to nie do końca grzyby;-) no ale może ktoś spróbuje:)

2 opakowania białego kremowego twarożku - polecam bielucha
2 jajka
2 cebule
pęczek natki
sól
świeżo zmielony pieprz
wędzony żółty ser - 20 dkg

+ oczywiście kruche ciasto (jak w poprzednim przepisie)

rozmrażam grzyby, odsaczam nadmiar wody i smażę na patelni do momentu kiedy odparują i lekko sie przysmażą. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i smażę do momentu aż sie zeszkli.
W tak zwanym międzyczasie:-) w miseczce mieszam ser, jajka, sól, pieprz i porwaną natkę. lubię całe liście nie szatkowane. Natkę dodaje do masy, dzięki temu będzie póżniej równomiernie rozprowadzona.

Na podpieczone ciasto wykładam grzyby z cebulą i zalewam dokładnie mieszaniną sera i jajek. nie dodaję do tej tarty żadnych ziół. Dzięki temu aromat grzybów jest moim zdaniem bardziej intensywny. na wierzchu układam plasterki sera. Kiedys znalazłam w sklepie wędzony ser w postaci długich dość grubuch nitek, nazywalo to się bodajże "przegryzka piwna" :-) Super wygląda ułożenie tego serka na tarcie w spiralę. jemy przecież również oczami:-))) Musze przyznać że w ogóle bez sera też jest świetna...
Całość piekę jakieś 20-30 minut. Jestem typem podglądacza więc wyjmuję tartę w momencie w którym farsz się ładnie uniesie a wierzch zarumieni:-)

caer

postów: 194

29.01.2008 20:19

moją milość do tart zawdzięczam FK. Wszystkie moje ulubione są inspirowane przepisamy własnie z tamtąd, robiłam je i zieniałam zgodnie z moimi upodobaniami juz tyle razy że mam do nich bardzo osbisty stosunek :-)

oto moje ulubione:

tarta z boczkiem i porami

kruche ciasto

100 g masła
200 gr mąki
1 żółtko
2-3 łyżki wody
szczypta soli

farsz:

0,4 kg ładnego boczku
3 pory - tylko białe i jasnozielone części
4 jajka
100 ml śmietany
kozi ser lub ricotta (znam dwa rodzaje - jeden ma lekką konsystencję drugi twardościa przypomina prawie żółty, ja używam tego drugiego rodzaju)
sól
pieprz
tymianek
kurkuma

przygotowuję kruche ciasto. Ważne żeby wszystkie składniki były zimne. Do mąki wrzucam kawałki masła, siekam wszystko nożem, dorzucam jajko, wodę sól i szybko zagniatam. trzeba to zrobic naprawdę szybciutko, żeby ciasto nie zdąrzyło się zagrzać od naszych dłoni. Owijam w folię spożywczą i zostawiam na 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie rozwalkowuję ciasto na grubość około cm i wykładam wysmarowaną masłem formę. Robię na spodzie ciasta dziurki widelcem i wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 min. Wiem, że można rownież wsypać na wierzch suchy groch lub fasolę, ale mi zawsze wystarczało porządne ponakłuwanie ciasta.

w miedzy czasie robię farsz:
podsmażam dobrze pokrojony w kostkę boczek. Powinien sie ładnie przyrumienić i wytopić tłuszcz. Zdejmuję boczek z patelni i na pozostały tłuszcz wrzucam pokrojone w 2-3 cm kawałki pory. Smażę do momentu aż lekko zwiędną. dorzucam boczek i połowę i ilości soli przprzu i ziół i smażę jeszcze przez chwilę.
W międzyczasie rozbełtuję jajka ze śmietaną, łyzeczką kurkumy i drugą połową przypraw. Dzieki temu dosmaczamy tez jajka i przyprawy są równomiernie rozprowadzone po całej tarcie. Kurkuma daje piekny żółty kolor.

Na podpieczone ciasto wykładam równomiernie farsz i zalewam dokładnie jajkami ze śmietaną. Na wierzchu układam porwany w dość duże kawałki ser. Ricotta się nie rozpuści, zostanie w prawie takim samym lkształcie jak przed pieczeniem, zrumieni się za o bardzo smakowicie. Pieke jeszcze około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

To jest naprawdę kaaaaawał tarty, rzekłabym raczej że dla kilku glodnych facetów...
Świetnie smakuje zarowno na ciepło jak i na zimno.

hmmmm teraz wersja szybka:-)
zamiast kruchego ciasta używałam często gotowego francuskiego. Też świetnie wychodzi a jest naprawdę mniej czaso i pracochłonne.

smacznego