Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2013, wpisów: 30168
najnowszy wpis: 18.12.2017 05:20

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ szukam pomysłu na fasolkę szparagową

Marek87

postów: 10

20.09.2014 18:54

Zerknijcie sobie jeszcze na ten artykuł: http://www.hellozdrowie.pl/ jedzenie/fasolka-szparagowa-dama-do-towarzystwa Pokazano w nim trzy sposoby na przygotowanie fasolki szparagowej - z pomidorami, z sezamem i z parmezanem. Naprawdę super przepisy!

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:13

ja fasolkę podgrzewam na patelni razem z bułka tartą..:)

munchkin

postów: 3

21.09.2011 15:17

Fasolkę szparagową można przygotować na wiele różnych sposobów. Dzisiaj polecam ten, ponieważ można dostać świeże kurki :)
zieloną fasolkę trzeba obgotować w dobrze posolonej wodzie, ja czasami dodaję również odrobinę cukru. Powinna być al dente. Zaraz po ugotowaniu należy szybko wystudzić w bardzo zimnej wodzie i odcedzić lub natychmiast dodać do wcześniej przygotowanego sosu.
SOS: składniki: wędzony boczek (pokrojony w małą kostkę), cebula (drobno posiekana), kurki (pokrojone w duże kawałki lub w całości), śmietana 30% lub 36%, parmezan, sól, pieprz.
Wszystkie składniki "stałe" należy podsmażyć na oliwie w wymienionej kolejności. Cebula powinna się zeszklić i zmięknąć. Następnie dodajemy białe wino, redukujemy i dodajemy śmietanę. W sosie nie powinien być wyczuwalny smak alkoholu! doprawiamy solą i pieprzem - ja zawsze świeżo utłuczonym.

Do sosu dodajemy fasolkę, wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem. Smacznego!

hester83

postów: 16

16.09.2011 12:21

Ja dodaję fasolkę szparagową do curry np. z ciecierzycy.
Dobra jest zupa jarzynowa z dużą ilością fasolki i kalafiora, Myślę że fasolka świetnie sprawdzi się też w omlecie, wcześniej oczywiście ugotowana.

http://www.kulinarnawyspa.pl

marghe

postów: 356

16.09.2011 01:14

ursi5 napisała 02.09.2011 15:03:
Przepis bardzo ciekawy i sama z niego skorzystam, tylko dlaczego nie jest napisane po prostu pół cytryny?
bo takie cudeńka wychodzą podczas kopiowania :)
oczywiście, ze chodzi o 1/2 cytryny

jester

postów: 10

06.09.2011 11:22

to może i ja dodam swój przepis na fasolkę z pomidorami.Średnią cebulę zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek, dodać ząbek czosnku, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Przesmażyć to wszystko z szczyptą cukru, solą i bazylią.Można dodać odrobiną octu balsamicznego-dla wyostrzenia smaku pomidorów. W osobnym garnku lekko podgotować pokrojoną fasolkę, fasolka powinna być chrupiąca a nie rozgotowana. Dodać fasolkę do gęstego sosu pomidorowego, posypać świeżo startym parmezanem. Życzę smacznego.

ursi5

postów: 219

02.09.2011 15:03

Przepis bardzo ciekawy i sama z niego skorzystam, tylko dlaczego nie jest napisane po prostu pół cytryny?

marghe

postów: 356

01.09.2011 23:45

Może być słonecznik, ale solone orzeszki świetnie się komponują smakowo.

Co do cebuli - mozna ją zupelnie pominąć :)

Nejt

postów: 38

01.09.2011 13:31

Marghe, a dla tych co nie lubią orzeszków prażony na patelni slonecznik ;]
cebulę polecam czerwoną nie zabije smaku fasolki.

marghe

postów: 356

30.08.2011 22:19

nasza ulubiona sałatka
Fasola szparagowa - z pół kilo albo więcej
2 jajka ugotowane na twardo
Ok. 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
Pól cebuli pokrojonej w piórka
Pól puszki orzeszków ziemnych solonych - pokruszonych

Składniki sosu dokładnie wymieszać

Fasolkę obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.
Odcedzić i porządnie schłodzić.
Jajka pokroić dość drobno
Fasolkę wymieszać z pozostałymi składnikami

Sos:
Oliwa + oliwa cytrynowa
1 zmiażdżony ząbek czosnku
Skórka i sok z ½ cytryny
Sól (niedużo bo orzeszki są solone)
Pieprz
½ łyżeczki musztardy angielskiej w proszku - lub innej, ulubionej

beatahelena

postów: 4

23.08.2011 00:12

Pomyślałaś o mrożeniu, 2-3 min we wrzątku, zimna kąpiel, osuszyć i zamrozić; a zimą jak znalazł.

Grillcenter_pl

postów: 32

11.08.2011 13:54

Nie lubisz fasolki szparagowej? Jak dla mnie jest bardzo dobra,mogłabym ją jeść w dużych ilościach. Może po prostu ogranicz jej uprawę do minimum?

dream27

postów: 10

09.08.2011 17:53

Mam na działce masę fasolki. Co roku cześć się marnuje. Poza tym mam dość ciągle tego samego sposobu podawania. Podpowiecie mi może co mogłabym z nią zrobić?